Annons

interfiske-daiwa-p
 i Eko/Miljö

PRESSMEDDELANDE:

En del av den fisk som fiskas i Sverige innehåller mer dioxin än EU:s regler tillåter. Sverige har under 2000-talet haft ett undantag från EU:s regelverk kring dioxin i livsmedel som gör det möjligt att fiska och  sälja fet fisk med förhöjda halter av dioxin från bland annat Östersjön. Idag beslutade regeringen att förlänga undantaget.

– Regeringen vill fortsätta förgifta sin befolkning. Än en gång sätter man sig i knät på en liten intressegrupp – i det här fallet ett fåtal yrkesfiskare – och det blir på folkhälsans bekostnad. Mer än hundra gånger så många kvinnor och barn riskerar att förgiftas,  säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Dioxin är ett av världens giftigaste ämnen och om man utsätts för höga halter dioxin under lång tid kan immunförsvar, fortplantningsförmåga, hormonsystem och nervsystem påverkas. Dioxin ökar också risken för cancer.  Dioxin förs över till foster och spädbarn via moderkakan och modersmjölken. Barn är också mer känsliga för dioxiner än vuxna. Därför är det särskilt viktigt att barn och kvinnor i fertil ålder skyddas från dioxin. Undersökningar visar att Livsmedelsverkets kostråd är okända för majoriteten av svenskarna, bland annat förekommer missuppfattningen att de bara berör gravida kvinnor. Eftersom dioxin lagras i kroppen under lång tid är det för sent att undvika dioxin när man väl är gravid.

– Det är för att skydda de barn och unga kvinnor som äter lax till exempel och därför riskerar att få i sig för mycket dioxin som gränsvärden behövs. Regeringen kör över sin egen expertmyndighet Livsmedelsverket, som ville slopa undantaget helt. Regeringens mål om giftfri vardag är oerhört viktigt men det första beslut man fattar efter att ha satt målet avslöjar regeringens uppenbara brist på vilja, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) menade på dagens presskonferens att det förlängda undantaget skulle kompletteras med ytterligare informationsinsatser om kostråd.   

– Regeringen ger sken av att kunna rädda folkhälsan med förstärkt information men erfarenheter visar att informationen inte räcker. Det är därför det finns gränsvärden för rester av gifter och begränsningsmedel i tex mat, säger Mikael Karlsson.

För frågor kontakta:

Mikael Karlsson, ordförande Naturskyddsföreningen, 070-316 27 22

Louise Wileen Bjarke, presschef Naturskyddsföreningen, 070-884 77 28  

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera