Annons

 i Eko/Miljö

En av de hetaste de hetaste frågorna i svensk fisk och fiskedebatt är utan tvekan den om upphörandet av den dispens som Sverige har för att få fiska efter lax och strömming med dioxinhalter över EU:s gränsvärde. Många svenska yrkesfiskare, verksamma på ostkusten, är med all rätt oroade för det kommande regeringsbeslutet som kan komm att sätta deras levebröd ur spel. Dioxinerna är inte bara cancerframkallande, de kan försämra inlärningsförmågan och förmågan att få barn hos den som utsätts för det farliga giftet.

Från yrkesfiskets sida tonar man ner riskerna, och pekar på att dödligheten och livslängden hos befolkningen inte påverkats. Naturskyddsföreningen och många andra organisationer menar dock att doixinerna är ett av de farligaste gifterna som finns, och att undantaget för att få fiska lax oxh och strömming med höga halter av ämnet, måste stoppas. Naturskyddsföreningen framhåller också ett eventuellt fiskestopps positiva effekter. Laxstammen skulle få chansen att återhämta sig, något som också skulle främja både sportiske och besöksnäringen i Östersjön.

Livsmedelsverket var tidigt ute och varnade för giftet i fisken, och yrkade även dem på ett stopp för fortsatt dispens. I år löper dispensen ut, och då är det upp till regeringen att ha tagit ett genomtänkt beslut. För laxens skull, för folkhälsans skull och sist men inte minst för att få en hållbar laxstam i Östersjön, stoppa undantaget för dioxin i fisk!

Läs mer här -> Naturskyddsföreningen

Sebastian Wiman +Fisheco

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera