Annons

 i Eko/Miljö

Norska Mattilsynet, ansvarig myndighet för bland annat fiskhälsa i Norge, är kritisk till C&R i de norska älvarna. Man konstaterar att ca 20-25% av laxen i några av de populäraste älvarna får simma tillbaka efter fångst och tycker att detta är ”lek med maten”.

Det här synsättet kan kanske anses lite märkligt. De norska laxälvarna har kraftigt försämrade laxstigningar sett ur ett längre perspektiv och har drabbats oerhört hårt av bland annat den kommersiella laxodlingens spridande av laxlus och sjukdomar.

Att Norska och andra laxfiskare tar ansvar för laxen och släpper tillbaka fisk är inte ”lek med maten”. Det är en aktiv handling som visar att man har respekt för fisken och att en sportfiskeupplevelse inte bara handlar om fisk i frysen! I min värld är det här något som norska myndigheter verkligen borde uppmuntra och lyfta fram som något positivt! Nä, hurra för norska, svenska, tyska och alla andra laxfiskare som tar ansvar, här finns mycket att lära för både svenska och norska myndigheter…

//Jan O FishEco

Läs mer här -> SMP.no

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Custombaits

Buster Jerk LTD 4 små rätter!

Succefärgerna Fyra Små Rätter Buster Jerk! Du köper dom här! Vill du veta mer om dessa gäddmagneter klickar du här!

You have Successfully Subscribed!