Annons

 i Eko/Miljö, Notiser

Norska NRK granskar enorm påstådd smuggling av odlad lax! Under ett antal år var den kinesiska marknaden varit i stort sett stängd för norska laxodlare.

Kina hävdar att det handlar om att laxen har sjukdomar, sannolikt var det lika mycket eller mer en protest mot att Nobels fredspris delades ut till en kinesisk regimkritiker 2010 vilket Kina reagerade starkt negativt på, stora restriktioner införs för odlad norsk lax. Oavsett skäl händer det efter detta något märkligt. Exporten av norsk odlad lax till Kina försvinner men exporten till Vietnam ökar radikalt!

Ja, det är inte svårt att dra slutsatser. NRK hävdar i sin artikel att mängder av dessa fiskar helt enkelt smugglades vidare till Kina. Kina agerar såklart, lax för 100:tals miljoner beslagtas som smuggelgods. Under 2017 blev Kina och Norge “vänner igen” och vad händer då? Exporten av odlad norsk lax, tidigare förbjuden i Kina, ökar radikalt, exporten till Vietnam “sjunker som en sten”.

Det handlar såklart om pengar, exporten till Kina var både innan förbudet och efter värd miljarder. I artikeln nämns såklart även konsekvenser kring hela affären, penningtvätt, smuggling och andra brott som sannolikt också kan hittas i processen. Även odlingsindustrins etiska och moraliska ansvar granskas, vad kände dom egentligen till? Inte helt oväntat förnekas all inblandning i smuggling. Läs gärna hela artikeln här, den är mycket intressant och kan adderas till andra mycket tråkiga konsekvenser av havsbaserad fiskodling.

//Jan O FishEco

 

 

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera