Annons

 i Eko/Miljö, Notiser

Nu är det dax – ror över Atlanten för att hjälpta Tumlaren! Efter ett och ett halvt års förberedelser kommer nu Sören Kjellkvist och Måns Kämpe att ro över Atlanten, med planerad start den 14:e december 2021 från den lilla hamnstaden Lagos i Portugal.

Atlantrodden beräknas ta ca 3 månader, distansen över pölen är mer än 6000 km, vilket blir över 3 miljoner roddtag, och målet är de tropiska öarna i Västindien.

Måns och Sören delar ett stort engagemang för livet i världshaven, och vill med den här expeditionen lyfta de stora frågorna om miljön i våra hav och förutsättningarna för allt liv som finns där. Det känns extra viktigt att öka medvetenheten om hur beroende vi är av livet i haven, hur vi människor förstör detta och vad vi borde göra för att vända utvecklingen till att låta haven läka, återhämta sig och leva upp igen.

“Östersjötumlaren är Östersjöns alldeles egna valart, men akut utrotningshotad och rödlistad med endast något hundratal individer kvar” säger Sören Kjellkvist.

“Politiska beslut och konkreta åtgärder måste komma på plats snarast, detta borde ha gjorts för länge sedan. Sveriges brist på agerande har fått skarp kritik från EU-kommissionen” säger Måns Kämpe.

Ida Carlén, expert hos Coalition Clean Baltic, lägger till: “Vi arbetar för att åstadkomma de förändringar som behövs för att östersjötumlaren ska kunna överleva och stabiliseras, och samarbetet med Måns och Sören ger oss chansen att lyfta frågan till en bredare publik. Många människor känner inte ens till att det finns en val-art i Östersjön, och att den är så nära att utrotas.”

Under expeditionen kommer Måns och Sören att skriva dagliga rapporter, med uppdateringar om rodden samt fakta och information om östersjötumlaren. Målet är att öka medvetenheten och hjälpa till att driva fram de beslut och åtgärder som behövs för att rädda Östersjöns enda valart.

Läs allt om äventyret här

För mer info om Östersjötumlaren

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera