Annons

 i Eko/Miljö, Ettan
Nu försvinner fällorna från Ljungan – en bra dag för laxen! Stiftelsen för Östersjölaxen har tillsammans med Nedre Ljungans fiskevårdsområdesförening nu avtalat med den aktuella fiskaren i området om att – från och med måndag den 5 juli så plockas de tre laxfällorna bort.
 
– Vi är glada åt att ha kunnat hitta en lösning så att fällorna nu försvinner, säger säger Thomas Johansson, generalsekreterare för Stiftelsen för Östersjölaxen
 
Köper ut
 
Lösningen har möjliggjorts genom att Nedre Ljungans FvOF tillsammans med Stiftelsen för Östersjölaxen köper ut den yrkesfiskare som fram till nu har haft tre, inte som tidigare trotts, två fällor i området.
 
– Det här hade inte varit möjligt utan ett gott samarbete med den lokala förvaltningsorganisationen Nedre Ljungans FvOF. Så det här är lika mycket deras lösning som vår. Vi har förhandlat, kommit överens om ett pris och nu försvinner dessa laxfällorna från Ljungans fredningsområde. Detta är den bästa fiskevårdsåtgärd vi kan göra för Ljungans laxbestånd säger Thomas Johansson, generalsekreterare för Stiftelsen för Östersjölaxen.
 
Hotat bestånd 
 
Det var förra veckan som Daniel Persson upptäckte att det fanns laxfällor inne i det fredningsområdet som satts upp för att skydda Ljungan bestånd av lax. Ett bestånd som det internationella Havsforskningsinstitutet, ICES, klassar som ett av de tre mest hotade bestånden i svenska vatten.
 
Stiftelsen för Östersjölaxen tog då tillsammans med Nedre Ljungans FvOF kontakt med fiskaren och inledde förhandlingar nu under helgen om att få köpa ut dessa fällor.
 
– Det är en bra lösning som möjliggjorts genom samarbete och en god kommunikation. Ska vi lösa och komma tillrätta med den rådande situationen i Östersjön så måste vi samarbeta, säger Thomas Johansson.
 
Bli laxskyddare
Stiftelsen för Östersjölaxen använder dina pengar för direktpåverkande insatser. Vi köper upp fiskekvoter, vi arrenderar fiskevatten, stöder forskning och vi jobbar ute på fältet – ute i och vid de vatten och den lax och den öring som vi vill skydda. Vi jobbar också aktivt med att påverka våra myndigheter och beslutsfattare.
Du kan direkt stödja Stiftelsen för Östersjölaxen – bli laxskyddare. Du kan bli månadsgivare, som enskild individ eller som företag och du kan förskottsbetala för ett helt år i förväg – då skickar vi dessutom boken 
BALTLAX till dig.
 
Insamlade medel går bland annat till insatser som den ovan – vi löser in fiskeplatser, plockar bort befintliga fällor och ser till att vild lax och vild öring ostört kan vandra upp i våra älvar.
 
Bli laxskyddare! 
 
  
Kontakt 
Thomas Johansson 070-581 70 29
Generalsekretare Stiftelsen för Östersjölaxen

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera