Annons

 i Eko/Miljö

– Norsk fjordörret har länge varit en populär råvara bland kockar och entusiaster i Norge, och nu kan även svenskarna få ta del av fisken…. Så inleds en pressrelease från Norges Sjömatråd. En organisation finaniserad via fiskerinäringen i Norge med uppgift att öka försäljningen av norsk fisk och skaldjur.

Vi pratar alltså om en delikatess! Namnet klingar ursprungligt, rent och fräscht… en råvara för finsmakare… Men är det så? I pressreleasen anges faktiskt denna fjordörrets latinska namn, Oncorhynchus mykiss, och plöstligt faller alla illusioner om norsk fin öring platt! Vi pratar amerikansk regnbåge, inte något annat. Sönderavlad amerikansk regnbåge! Odlad i fjordar som förmodligen redan sedan tidigare är rena syrabaden med gift och laxlus för den vilda unika laxen…

Jag kommer osökt att tänka på en händelse för några år sedan. Min fru och jag älskar röding, en delikatess vi unnar oss ibland. En dag ringde min fru till mig och berättade att imorgon lördag skulle vi äta röding. En fiskbil hade ringt på dörren och sålt prima röding! Klart jag blev glad, på vägen hem köpte jag både räkor, dill o annat för att laga en fin sås till vår lilla fest… När jag skulle tillaga rödingen dagen därpå upptäckte jag att den vakumförpackade fisken min fru gladeligen köpt av killen från fiskbilen inte var något annat en en regnbåge, i praktfull lekdräkt! En lätt unken fisk som snabbt förpassades till soporna. Min fru handlade ALDRIG mer från den fiskbilen…

Ja, norsk fjordörret var det ja, visst låter det smarrigt, nu kan även svenskarna ta del av det!!!

//Jan O FishEco

Ps, du har väl inte missat senaste numret av +MagazineFishEco

Läs på dator eller tele här -> +MagazineFishEco


Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera