Annons

 i Eko/Miljö

Ja, rubriken känns påhittad, provocerande och på alla sätt fel, eller hur? Men, den är så äkta och riktig den bara kan vara. Imorgon, onsdagen den 20:e september kan du som kvinna, i fertil ålder, gravid eller ammande få dig en smakbit norsk odlad lax på restaurang Sushi Yama i Stockholm, devisen lyder – Mammasushi – äntligen med lax!

Då anordnas en träff med information om varför man ska äta lax och (sushi) för just kvinnor. Träffen anordnas av, Norskt Sjömatsråd (organisation med syfte att öka värdet på norsk sjömat), Livsstilssajten mama.nu (Bonniers förlag) och restaurang Sushi Yama.

Vad är det då för fel på detta… ja var ska man börja! Kraftigt förenklat. Den odlade laxen är en otroligt viktig inkomstkälla för Norge, den omsätter miljarder och spås öka rejält i framtiden, det är viktigt att komma ihåg. Fakta är också att norsk odlad lax är en direkt miljöförstörande verksamhet, den odlade fisken förorenar vilda fiskbestånd med sjukdomar och löss, inte bara i Norge utan på flera håll i världen. Fisken odlas under förhållanden som gör att den växer snabbare än vildfisk vilket påverkar den odlade fiskens egen hälsa negativt. Marina miljöer runt odlingarna är också kraftigt förorenade samtidigt som det finns indikationer på att kritisk forskning kring laxodlingen på olika sätt motarbetas.

Faktum är också att Norge genom lobbyarbete inom EU fått gränsvärden för kemikalier i odlad lax höjda! Till exempel när det gäller det giftiga bekämpningsmedlet Endosulfan. Vad som kan vara värre är bekämpningsmedlet etoxikin! I februari i år kom uppgifter från det oberoende test- och researchföretaget Testfakta att tolv olika norska laxprodukter innehöll det förbjudna bekämpningsmedlet. I många fall långt över de gränsvärden som finns för kött! Det märkliga här är att just fisk inte har ett gränsvärde för det här giftet medans grönsaker och kött har det! Återigen är frågan kopplad till EU, som helt enkelt inte satt något gränsvärde för Etoxikin i fisk, övriga förklaringar saknas…

Det är fakta att Norsk odlad lax på många sätt är dålig för miljön och absolut kan betraktas som en potentiell hälsofara. Att då bedriva direkt lobbyarbete för att kvinnor, gravida och ammande ska konsumera odlad lax känns inte vare sig säkert eller seriöst. Att använda sig av livsmedelsverket som garant för att fisken är säker att konsumera för våra viktigaste personer, samtidigt som man vet att råden baseras på undersökningar där hänsyn enbart tagits till ämnen och gifter som har ett gränsvärde. En konsekvens av detta är att tex giftet Etoxikin inte alls mäts av Livsmedelsverket!!! Känns det bra?

Nej, sammantaget, jag är personligen ytterst tveksam till Norsk odlad lax som föda, framförallt för kvinnor i fertil ålder, gravida och ammande. 

//Jan O FishEco

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera