Annons

 i Eko/Miljö, Ettan, Notiser

Nu vill EU mygla bort dom sista strömmingarna! Tyvärr är den slutsatsen lätt att dra när man ser vad som händer nu! Man vill helt enkelt ta bort den sista regeln som är till för att dra i nödbromsen för fisket när så måste ske!

Engagerade fiskevårdaren och sportfiskaren Robert Westin kommenterar galenskaperna:

– Sillen är fortfarande under stor press. Forskare, experter och miljöorganisationer har under flera år varnat för att sillen/strömmingen fiskas för hårt och att bestånden riskerar att kollapsa.
Nu vill EU-kommissionen försämra förvaltningen ytterligare.

– Det finns en paragraf i förvaltningen som heter paragraf 4.6. Syftet med paragraf 4.6 är att skydda bestånden från att överfiskas så hårt att bestånden inte kan återhämta sig.
Just paragraf 4.6 vill nu EU-kommissionen hastigt ta bort. Om detta blir händer så försvinner sillens sista lagskydd och industrifisket kan då fiska bort dom sista sillarna/strömmingarna.
Sillen är otroligt viktig för Östersjön, den är Östersjöns motor. Om den försvinner så riskerar många andra arter att kollapsa, tex laxen, havsöringen och torsken.

Hur kunde det bli så här illa? Industrifiskets lobbyverksamhet är orimligt stark samtidigt som EU-kommissionärernas kunskap om förvaltningen är pinsamt dålig. Lägg sedan till en svensk regering som sitter i knäna på det storskaliga industrifisket.

Vad kan du göra för att hjälpa till?
1) Bli medlem i en stark miljöorganisation som aktivt jobbar för att skydda sillen, tex Sportfiskarna eller WWF.
2) Sluta att köpa norsk lax!!! (>93 % av fångsterna går till den norska fiskodlingsindustrin.)
3) Lägg hård press på din riksdagspolitiker, om du vill kunna äta tex sill eller strömming i framtiden.

Mer finns att läsa på DN:s hemsida i denna debattartikel

Sportfiskeprylar

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera