Annons

interfiske-daiwa-p
 i Press/Reklam

Sportfiskarna släpper i samarbete med Svenska artprojektet och Nationalnyckeln en app med alla fiskarter från svenska sötvatten. Med appen Fisknyckeln kan du lära dig hur fiskarna lever och ser ut och få hjälp att ta reda på vad du fått på kroken i sommar.

– Vi har märkt att kunskapen är dålig om fiskar och livet under ytan. Det finns alltså ett stort behov av appen. Med appen i telefonen har du alltid ett eget fisklexikon tillgängligt, säger Joel Norlin från Sportfiskarna.

Fisknyckeln innehåller detaljerade beskrivningar och bilder av drygt 50 fiskarter som påträffats i svenska sötvatten. Med en funktion i appen kan du genom att svara på frågor om fiskens utseende få hjälp att identifiera vilken fisk du fått på kroken. Appen har utvecklats i samarbete mellan experter från Sportfiskarna och Artdatabanken. Alla artbilderna i appen kommer från Nationalnyckelns volym om fiskar.
– Fisknyckeln är både för proffs och amatörer. Även till exempel vana sportfiskare som jag själv kan lära sig nya saker om både vanliga och ovanliga fiskar. För nybörjaren passar appen perfekt när det nappar nya arter i sommar, menar Joel Norlin.

Att kunskapen om fiskarter är dålig märks tydligt enligt Sportfiskarna. För några år sedan gjorde Sportfiskarna en studie där man lät barn och ungdomar försöka identifiera vanliga fiskarter som mört och öring. Resultaten var nedslående, däremot var de ungdomar som deltog i studien bra på
att känna igen vanliga fåglar och växter.
– Livet under ytan är dolt och hamnar nog ibland  i skymundan även i skolundervisningen. Samtidigt är hoten idag många mot vattenmiljöerna. Vi tror att grunden för att vilja värna om livet under ytan är att först lära känna det, säger Joel Norlin.

Samtidigt är fiske en av Sveriges populäraste fritidsysselsättningar. I sommar kommer hundratusentals svenskar att fiska på semestern och många barn och ungdomar får sitt livs första napp.
– Att prova på fiske är det bästa sättet att väcka intresse för livet under ytan. Appen är ett bra komplement för alla vetgiriga semesterfiskare i sommar, avslutar Joel Norlin.

Fisknyckeln finns tillgänglig från 25/6 via Appstore och Google play. Till och med sista juli är appen gratis att ladda ner.

Mer information
Joel Norlin, 070-335 27 00, joel@sportfiskarna.se

Sportfiskarna är intresseorganisationen för alla sportfiskare. Vi slår vakt om allmänhetens tillgång till ett bra fiske och jobbar för friska fiskbestånd i friska vatten.

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Custombaits

Buster Jerk LTD 4 små rätter!

Succefärgerna Fyra Små Rätter Buster Jerk! Du köper dom här! Vill du veta mer om dessa gäddmagneter klickar du här!

You have Successfully Subscribed!