Annons

 i Eko/Miljö, Ettan, Notiser

Ny forskning – fiskodling är inte hållbart idag på något sätt! Ett argument för att vi ska äta odlad lax är ofta att man använder förhållandevis lite vild fisk till foder för den odlade fisken det sägs även att det blir mindre och mindre vild fisk i fodret sett över tiden!

Ett annat argument är att konsumtion av odlad lax minskar trycket på den vilda! Detta stämmer inte säger en ny forskningsrapport publicerad hos Science och som även Deep Sea Reporter analyserat i PM nedan.

Vild fisk mer hållbar än odlad – visar ny rapport! Fiskodling framställs ofta som en hållbar lösning för att mätta en växande befolkning och skydda vilda fiskbestånd – men det är inte sant.

Det har hävdats att fisk- och kräftdjursodling skulle vara hållbart eftersom man använt förhållandevis lite vild fisk till foder och det har dessutom förbättrats över tid. Men en ny rapport publicerad i Science Advances motbevisar den tesen – rejält. Forskarna har gjort beräkningar på ett helt nytt sätt och kan nu visa på den verkliga mängden vildfångad fisk som krävs för att producera den odlade fisken. Och det är mycket mer än man tidigare hävdat från branchen.

Det krävs mellan 4 och 5 kilo vild fisk för att producera ett (1) kilo odlad lax, visar de nya beräkningarna och därför, menar forskarna i rapporten, kan odlad lax aldrig bli ett substitut till den vilda och den kan inte heller skydda vildlaxen från utrotning.

För att räkna ut hur mycket vildfångad fisk det går åt till fiskodlingarna används måttet FI:FO fish-in:fish-out, det vill säga, man delar summan av hur mycket fisk som används (FI) med hur mycket fisk som kommer ut (FO). Det låter enkelt men det är väldigt många aspekter att ta hänsyn till som försvårar beräkningarna.

Det forskarna nu gjort är att ta med alla delar som ingår i produktionen av fiskmjöl och dessutom använt fler källor för att göra det, än tidigare och därför fått mer välgrundade siffror än tidigare.

Till exempel har man tagit med i beräkningen den verkliga mängden fisk som går åt i hanteringen, också det som rensas bort och den som inte landas på båtarna men dör därför att den kastas över bord, eller på annat sätt försvinner i hanteringen på vägen. Och man kom fram till att procenthalten fisk som går åt till odlingarna är mellan 27 och 307 procent högre än tidigare uppskattningar.

– De visar att användningen av fiskmjöl och fiskolja i vattenbruk är mer komplex än vad många branschanalytiker har uppskattat, säger Stefano Longo, Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Insatsen av fiskmjöl och fiskolja i vattenbrukssystem har sannolikt underskattats, och kanske till och med i stor utsträckning.

Text: Lena Scherman, Deep Sea Reporter
Foto: Tobias Dahlin, Lars-Öivind Knutsen
 

Deep Sea Reporter producerar och distribuerar nyheter om havet. Med bas i Sverige, men med global närvaro producerar vi reportage och artiklar som knyter samman vetenskap, beslutsfattare och allmänhet med havet. Deep Sea Reporter arbetar opartiskt, och i enlighet med de regler som gäller för public service.

Följ FishEco på Instagram här!

Sportfiskeprylar

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera