Annons

interfiske-daiwa-p
 i Eko/Miljö

Ett nytt forskningsprojekt undersöker för första gången hur fiskar dör i kommersiellt fiske. Fiskare, forskare och en djurskyddsorganisation går samman för att belysa hur fisk dör i samband med trålning i de öppna vattenmassorna och om fångstmetoderna kan utvecklas för att på ett humant sätt avliva fisken.

Albin Gräns, forskare vid SLU, kommer med sin forskargrupp från SLU att gå till sjöss med danska trålare i Nordsjön och undersöka sill som fångas i stora stim på öppet hav. De ska tillsammans med forskare från DTU Aqua och Danska tekniska institutet att genomföra studierna och undersöka fiskvälfärden vid det pelagiska fisket (fiske av arter som befinner sig i den fria vattenmassan). Fiskens tillstånd när den kommer ombord – till exempel för skador som har uppstått under den faktiska fångsten kommer att undersökas samt hur och när fisken dör ombord på båten.

– Projektet är på många sätt unikt. Att bransch gått i bräschen och kontaktat oss forskare istället för tvärt om känns oerhört spännande. Om vi landkrabbor bara klarar av att undvika att bli alltför sjösjuka på trålarna så tror jag att vi tillsammans i projektet, på sikt, kommer kunna göra enorm skillnad för fiskarnas djurvälfärd i det pelagiska fisket, säger Albin Gräns.

Varje år fångar danska fisketrålare ca 30 miljarder fiskar i det pelagiska fisket. Men ingen vet hur fisk som sill och makrill faktiskt dör i processen. Detta är problematiskt eftersom fiskar känner smärta och därför kan lida när de dör.

Den första forskargruppen från SLU kommer gå till sjöss redan i sommar. Forskarna förväntar sig att resultaten från studierna är klara 2022. Parterna bakom avtalet är överens om att resultaten ska användas för att utveckla nya, varsammare avlivningsmetoder inom en snar framtid.

Kontakt:
Albin Gräns
Om fiskar och djurvälfärd: Albin Gräns, SLU – Sveriges lantbruksuniversitet
Mobil: +46 73 70 33 500
Email: albin.grans@slu.se

Om projektet: Nicolaj Lindeborgh, Dyrenes Beskyttelse
Mobil: +45 20 58 44 43
Email: nli@dyrenesbeskyttelse.dk

Om fältarbetet: Jane Behrens, Danmarks tekniska universitet DTU Aqua.
Mobil: +45 23296863
Email: jabeh@aqua.dtu.dk

Om pelagiskt fiske: Claus Reedtz Sparrevohn, danska pelagiska producentorganisation.
Mobil: +45 2912 4549
Email: crs@pelagisk.dk

Fakta
Dyrenes Beskyttelse och den danska pelagiska producentorganisationen står bakom det fleråriga projektet som också stöds av den amerikanska forsknings- och supportorganisationen Open Philanthropy. Det startade med att den danska djurskyddsorganisationen Dyrenes Beskyttelse inledde ett samarbete med den danska branchorganisationen Pelagic Producers Organization (DPPO) för att för första gången bättre förstå hur den pelagiska fisken dör i samband med resan från trålen till lasten.

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Custombaits

Buster Jerk LTD 4 små rätter!

Succefärgerna Fyra Små Rätter Buster Jerk! Du köper dom här! Vill du veta mer om dessa gäddmagneter klickar du här!

You have Successfully Subscribed!