Annons

 i Eko/Miljö

Stora Barriärrevet har åter drabbats av massblekning av koraller – nu för andra året i rad. Det visar en ny video WWF släpper i dag.

– Att ny korallblekning sker så nära inpå är ett tydligt tecken på att klimatförändringarna är på väg att förstöra våra hav. Korallreven ger mat och jobb till miljontals människor och skyddar stora områden mot stora stormvågor genom att fungera som vågbrytare. Vad händer med alla dessa människor om stora delar av korallerna dör? Säger Inger Näslund, expert marint och fiske på Världsnaturfonden WWF.  

Sedan 1998 har Stora Barriärrevet drabbats av fyra massblekningar av koraller; 1998, 2002, 2016 och 2017. Förra årets korallblekning var den mest allvarliga och dödade cirka 22 procent av alla koraller. Då var revets norra delar mest påverkade medan årets korallblekning har större förödelse längre söderut. Så länge blekningen pågår finns det risk att korallerna dör i ännu större utsträckning än förra året.

– Om reven dör längs tätbefolkade kuster och omkring öar där människor är beroende av reven för mat och inkomst, kan det leda till humanitär och ekonomisk kris. Världen måste agera nu för att få ner koldioxidutsläppen och ställa om från fossilt bränsle för att reven ska få chans att återhämta sig – det här löser sig inte av sig självt, säger Inger Näslund.

Forskare har varnat för att årlig massblekning av Stora Barriärrevets koraller kan komma att ske kring 2050 om världens minskning av koldioxidutsläpp inte minskar i tillräckligt snabb takt. Nu verkar dessa årliga blekningar komma 30 år tidigare.

Se video och bilder av korallreven här.

Fakta:

Korallrev är oaser av sjudande liv och kan beskrivas som havets regnskogar. E n fjärdedel av allt marint liv lever i anslutning till korallrev och är beroende av att korallreven mår bra. Reven fungerar som barnkammare, förser många arter med mat och skyddar mot fiender. Trots att de bara utgör 0,1 % av haven yta producerar de 25% av fisken i haven.

Förutom korallrevens betydelse för havets ekosystem i stort är många kustsamhällen beroende av korallreven för sin matförsörjning eller för turistintäkter. Korallreven skyddar och dämpar också effekterna av stormar och tsunamivågor längs med kusten. Korallrev är livsnödvändiga för både havens och människans hälsa och fortlevnad.

Korallblekning, eller koralldöd som det också kallas, är ett naturligt förekommande fenomen som bland annat orsakas av höga vattentemperaturer. Idag menar forskare att korallblekning blivit allt vanligare och att ökningen kan kopplas till den globala uppvärmningen (växthuseffekten). Blekningen leder ofta till att korallerna dör och hotar därmed livsvillkoren för växt- och djurlivet i de naturliga ekosystemen.

Om videon:

Videon och stillbilderna som publicerats av WWF togs 6 mars 2017 utanför Cairns i Australien av den Emmy-prisbelönta fotografen Richard Fitzpatrick från Biopixel.

För mer information kontakta:

Inger Näslund, marinbiolog på WWF, inger.naslund@wwf.se , 08-624 74 09

Erika Reje, presskontakt på WWF, Erika.reje@wwf.se , 0765454000

Världsnaturfonden WWF är med sina närmare fem miljoner supportrar en av världens ledande ideella miljö- och naturvårdsorganisationer. WWF arbetar för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer och bygga en framtid där människor lever i harmoni med naturen genom att: – bevara världens biologiska mångfald – verka för att förnybara naturresurser används på ett hållbart sätt – minska föroreningar och ohållbar konsumtion. För mer information: www.wwf.se

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med på vårt nyhetsbrev och få senaste nytt från oss på +FishEco.

Prenumerera nu »

You have Successfully Subscribed!