Annons

 i Eko/Miljö, Notiser

I dagarna sker restaurering av lekgrusbottnar i fina lilla Fylleån mellan Linnebergs kraftverksdamm och Brearedssjön på fem platser. Här kommer rapport från Simlångsdalens FVO!

Det läggs i lekgrus 135-160ton (rullstenssten 20-100 i diameter) med helikopter som lyfter 1 ton/lyft. Så det är rätt spektakulärt. SVT Halland mfl har filmat. Det är Simlångsdalens FVO som står för det med bidrag från bla Länsstyrelsen, Sportfiskarna och ABU Garcias Fiskevårdsfond. Och inte minst redan ca 30,000kr från lokala företagare som sponsrar, såsom Tolarps Bygg, Janssons Bygg, Wittlocks Sportfiske, Breaskog, ML Måleri, TC Transportcentralen, Linnebergs Gård, mfl…

 

Vi återkommer med bilder och rapport om vad som gjorts och förklarar varför det är så viktigt. I korta ord, mycket åverkan i ån i århundraden där sten flyttats och lagts vallar som ovanför bron har gjort att lekgruset spolats ner i djuphålor. Laxarna kan då inte leka i det. Men forsarna är riktigt fina som uppväxtområden. Och med större yta uppväxtområden totalt i ån gör att effekten av predationen från skarv minskar. Bästa första hjälpen för laxen i ån! Och sen har laxen starka ”homing-egenskaper” -att den vill tillbaka dit där den är född. Så det hjälper laxen att etablera sig högre upp i ån.

 

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Custombaits

Buster Jerk LTD 4 små rätter!

Succefärgerna Fyra Små Rätter Buster Jerk! Du köper dom här! Vill du veta mer om dessa gäddmagneter klickar du här!

You have Successfully Subscribed!