Annons

 i Fluga

Lite senare än väntat kommer en genomgång av 2 stora regnbågar. En av mina absoluta favoritfiskar att arbeta med. Gjutningsprocessen har jag gått igenom många gånger, men återkommer med nya bilder på något annat projekt i framtiden.

De två 10kg regnbågarna från Trollemölla som ska till Sportfiskegiganten i Malmö målas i många olika steg och i flera lager-på-lager tekniker. Efter att de gjutits, slipats spacklat med alla dess många och långa moment, så sätts avgjutningarna ihop med deras originalfenor osv. Grundmålas i silver och en textur målas och “stålullas” fram med väldigt fin stålull (om den ens kan kallas så). Lite vit skugga läggs på där slutresultatet ska va lite ljusare.

Ton

En typ av röd airbrushas väldigt lätt längst sidolinjen samt undre delen av fiskarna (mest på hanen med kroken som är i extrem lekdräkt, vi kommer till det senare). Och sedan börjar det enormt tidskrävande arbetet att penselmåla samtliga fjäll i en blandning med bla en sorts silver pearl. Tog flera dagar i flera sittningar (jag brukar sluta efter 4 timmar då min hjärna ballar ur) innan båda fiskarna hade sina silvriga fjäll på sig

Mycket

(överbliven & billig glögg från netto håller hjärnan i balans).


Lite mer toner
, färger och skimmer läggs på, lite lite av det som ska finnas där, allt för att bygga ett djup, hellre måla 2 gånger med samma färg, en annan färg emellan, än 1 gång och en annan färg på (för det mesta). 
Sedan penselmålas guldaktiga fjäll med en ny blandning på den övre delen av fiskarna (syns inte direkt på bilden) och de distinkta röda (rödaktiga, nyanser från rosa till blodrött) färgerna läggs på. Bågen med kroken är en extrem lekdräktshane, honfirren var tagen samma dag och var också väldigt röd, men vi kom fram till att vi målar den mer traditionellt så de båda fiskarna får representera rengbågar lite bättre, annars blir folk helt lost när de kommer in i butiken och ser 2 gigantiska cirkusfärgade monster. Rejält lekfärgade regnbågar är dock mina absoluta favoriter.

Snart

Svårt att att förklara exakt hur man målar efter detta steget eftersom det väldigt många olika färger som sparsamt används för att få fram rätt toner, rätt djup. Ibland kommer jag inte ihåg hur jag målat en viss fisk eftersom jag hela tiden kollar på referensmaterial och försöker på bästa vis få fram de toner och färger jag ser, inget direkt facit att följa. Alla fiskar ser olika ut (bortsett från en del gemensamma attribut och grundtoner). De färdiga montagen prov-fotas i Jakob Jalmerots studio snett ovanför min verkstad och såhär blev det i lite olika ljus:

Tack till Lil’ Crill för fix av bilder + denna otroligt sexiga promo-bilden av Sveriges yngsta (förmodligen nordens) verksamma konservator med mest fördelaktiga yttre………………

Klar 
 
 Klart

//Lubomir Pytel Fiskkonservator Lubbe

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera