Annons

interfiske-daiwa-p
 i Ettan, Mete, Notiser

Nya svenska rekord på silverruda! I mitten av maj meddelade Sportfiskarna att det svenska sportfiskerekordet på silverruda hade putsats ett par gånger om. Rekordhållaren och storfiskregistreraren Nicka Hellenberg siade då om att det nya rekordet även kunde bli kortlivat. Det visade sig att han hade rätt. Rekordvikten har nu slagits två gånger om – och den tidigare rekordhållaren håller fortfarande tätpositionen.

Fångsterna av silverruda (Carassius gibelio) härrör huvudsakligen från gotländska Närsån, även om fiskartens utbredning säkerligen kommer att utökas till betydligt fler områden framöver.

robin-f-silverrudare...

Foto: Storfiskregister / Robin Fagerströms silverruda på 2 170 gram innebar rekord i några dagar.

I slutet av april var svenska sportfiskerekordet 2 045 gram, men nu har den vikten passerats. Först ut var Robin Fagerström, som nyligen fastnat för metet som hobby och tillbringat en hel del tid för att försöka överlista silverrudorna. Den 14 maj plockade en stor fisk upp hans agn av plastmajs och en liten popup-boilie. Den 45 centimeter långa silverrudan hade en omkrets av 41 centimeter och vägde 2 170 gram. Nytt rekord för den nyfrälste metaren!

Sportfiskarnas storfiskregistrerare och specialist på bland annat silverruda är en mer ärrad metare med lång erfarenhet av både arten och metoden. En knapp vecka efter att Robin fångat sin rekordfisk var Nicka ute på ett av vårens otaliga metepass.

– Jag valde att satsa på endast flötmete. Dels för att jag tycker det är den roligaste metoden, när den är möjlig, dels för att det finns vissa fördelar med presentationen om man är lite noggrann.

På kroken fanns två majskorn, marinerade i en lagom pikant smaksättning. Efter fångst av ett par stadiga men inte gigantiska silverrudor plockade en ordentligt tung fisk åt sig betet och kunde så småningom håvas. Den mycket trinda och rejäla fisken mätte hela 47 centimeter på längden och 41,5 i omkrets. Vågen tyngdes ner till hela 2 407 gram. Nytt rekord med marginal. Lite kuriosa är att Nicka nu haft rekordet fem gånger.

– Jag vet inte om det här rekordet heller står sig så länge – och vi vet ju inte riktigt hur stora svenska silverrudor kan bli. Men, jag älskar fisket efter arten och tänker fortsätta med det oavsett. Rekordet är bara en bonus, säger rekordinnehavaren Nicka Hellenberg.
Vågarna är kontrollerade och övriga uppgifter granskade av Sportfiskarna. De både rekordhållarna gratuleras för fina bedrifter.

Sportfiskarnas Storfiskregister har samlat data om Sveriges alla storfiskar sedan 1971. I dagsläget innehåller detta register över 40 000 stora fiskar av olika arter. Kontakta storfiskregistreraren Nicka Hellenberg på: nicka.hellenberg@sportfiskarna.se

Sportfiskeprylar

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera