Annons

interfiske-daiwa-p
 i Ettan, Salt/Hav

Sportfiskarna har granskat inkomna storfiskanmälningar och därefter godkänt två nya svenska sportfiskerekord. Det rör de båda djuphavslevande arterna skoläst och guldlax. 

Guldlax – nytt rekord efter 24 år
Den 3 juli lyckades välkände storfiskjägaren Leif Krause fånga en rekordfisk. Under ett äventyr till havs på Skagerraks djupa delar, fångade han och båtsällskapet flera exemplar av den storögda arten guldlax (Argentina silus) – som trots namnet inte alls är en laxartad fisk. Den är en storögd stimfisk som mestadels lever på stora djup i stora delar av Atlanten, i Nordsjön och som synes även i Skagerrak.

Leif Krause lyckades fånga en hela 736 gram tung, och 45 centimeter lång fisk med en omkrets om 24,5 centimeter när han presenterade lite makrill 345 meter ner över 385 meters djup. Fisken vägdes på krönt butiksvåg i vittnens närvaro och passerade det tidigare rekordet med 6 (!) gram.

– Av de 60 guldlaxar vi har registrerade i vår databas är 20 fångade under innevarande år. Men bara tre väger över 600 gram och de två tidigare tyngsta fiskarna fångades i mitten av 1990-talet. Leifs Krauses guldlax passerade det gamla rekordet med knapp, men tydlig marginal, låter Nicka Hellenberg meddela.

skolast_3-juli-2021-...Foto: Storfiskregistret / Dan Lundqvist med en tjockis till skoläst. 2 394 gram vägde denna coola djuphavsfisk.

Skoläst – nytt rekord för fjärde gången i år
Nyligen slogs flera rekord på den djuphavslevande fiskarten storfjällig skoläst (Coryphaenoides rupestris). Under loppet av ett dygn fångades tre fiskar över gällande rekordvikt och till slut stod Johan Sundheim som ny svensk rekordhållare med en fisk som vägde 1 874 gram. Men hans rekord skulle inte bli långlivat. En knapp månad efter denna fångst, den 3 juli, faktiskt samma dag som guldlaxen ovan fångades, slog rutinerade havsfiskaren Dan Lundqvist till med en ännu större.

Ute på Skagerraks djupa delar nappade en fisk åt sig markillagnet 495 meter ner. Så småningom bryter en fisk med speciellt utseende ytan och Dan såg omgående att det var just en stor skoläst.

– Väl i hamn kunde fisken vägas på krönt våg till hela 2 394 gram. Den var 80 centimeter lång och hade en omkrets på 38 centimeter. Det är alltid roligt med lite udda arter, som skolästen. Av de nio exemplar vi har registrerade i Storfiskregistret är åtta fångade under de två senaste åren, så havsfiskarna verkar ha knäckt koden där ute, kommenterar Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas storfiskregistrerare.

Sportfiskarna gratulerar de båda nya rekordinnehavarna till deras respektive rekord.

Sportfiskarnas Storfiskregister har samlat data om Sveriges alla storfiskar sedan 1971. I dagsläget innehåller detta register över 38000 storfiskar av alla de slag finns i Sportfiskarnas Storfiskregister på: www.sportfiskarna.se

Kontakta storfiskregistreraren Nicka Hellenberg på:
070-990 38 60
nicka.hellenberg@sportfiskarna.se

Pressbild på rekordfisken hittar ni här: Pressbilder.

Mer information:
Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas rekord- och storfiskregistrerare, nicka.hellenberg@sportfiskarna.se

 

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera