Annons

 i Eko/Miljö

Nyköping Vattenkraft AB har i veckan sänkt vattennivån i Nyköpingsån så mycket att mängder av fisk och musslor dog. Torrläggningen riskerar att spoliera den kvarvarande fiskesäsongen i ån. Sportfiskarna har anmält händelsen till Länsstyrelsen i Södermanlands län som är tillsynsmyndighet och kommer även polisanmäla torrläggningen som miljöbrott.

Under veckan sänktes vattnet av i de nedre delarna av Nyköpingsån för underhåll av kraftverket vid Storhuskvarn. Avsänkningen var så kraftig och snabb att vattenmiljön bevisligen tog skada. Sportfiskarnas regionkontor i Nyköping som upplåter fisket i ån och nyligen fick dispens för en förlängd fiskesäsong efter havsöring fram till den 15 oktober är närmast uppgivna inför händelsen.

-Vi upplåter fisket för allmänheten och jobbar därigenom för att marknadsföra Nyköpingsåns unika naturvärden. Vi tar även ut många barn och unga på fiske i olika aktiviteter i ån. Vi har haft mängder av tillresta fiskare i år vilket är en bra affär för kommunens lokala näringsliv. Torrläggningen av ån förstör möjligheterna för vår verksamhet och visar med all tydlighet att vattenkraft i Nyköpingsån är helt fel vägval för kommunen, betonar en upprörd Nils Ljunggren, regionchef för Sportfiskarna Region Mitt.

Läs mer här -> Sportfiskarna

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Custombaits

Buster Jerk LTD 4 små rätter!

Succefärgerna Fyra Små Rätter Buster Jerk! Du köper dom här! Vill du veta mer om dessa gäddmagneter klickar du här!

You have Successfully Subscribed!