Annons

 i Notiser, Press/Reklam

Intressanta nyheter från vårt grannland Finland där man nu noterat nya finska rekord på bland annat abborre! Det förra finska abborr-rekordet var inte fy skam, en riktig pjäs från den åländska skärgården på 2870 gram, den har nu ersatts av en abborre på 2880 gram, denna gång ett rekord från sötvatten, en älv i höjd med svenska Piteå!

Pressmeddelande! Länk till film på abborren i texten nedan, bild för press saknas tyvärr!

Rekordfiskekommittén har godkänt sju nya finska rekord för det senaste året. De nya rekordfiskarna är abborre 2,88 kg, mört 1,544 kg och tunnläppad multe 1,154 kg. Hanen på 2,29 kg är en ny art på Finlands rekordfisklista, och den 83:e fiskarten på listan. I den nya rekordserien för släppt och längdmätt fisk är de nya rekorden för abborre 54,0 cm, gädda 132 cm och gös 101 cm.

Vid rekordfiskkommitténs möten i september och februari godkändes sju nya finska rekordfiskar.

Abborren utsågs till Finlands nationalfisk för 30 år sedan. För att fira jubileet sattes nytt finskt rekord för abborre när Matti Hannus lyckades fånga en 2,88 kilo tung abborre i Ijoälven med nät. Det gamla rekordet på 2,87 kilo är från Åland 2010.

Mört är en annan fiskart som alla är bekanta med. De senaste åren har många stor mört fångats i Kuusamo, bland annat fjolårets rekordmört som fastnade i ett fiskarnät i juni. Det nya finska rekordet för mört är nu 1 544 kilo.

Den tunnläppade multen simmade in som en ny art på rekordfisklistan förra året. Denna art, som endast finns sporadiskt längs Finlands kust, har sitt naturliga utbredningsområde i Atlanten. Antero Halonen , yrkesfiskare från Kotka, fångade en ny fiskart i sin rysja i Pyttis i juli. Det visade sig vara en tunnläppig multe som vägde 1 154 kilo.

Malen är officiellt saknad och utdöd i Finland. Arten är dock vanlig i Centraleuropa och den 2,29 kilo tunga individen som simmade in i Örnfiskaren Antero Halonens ryska i september kom troligen till vår kust från sydligare områden. Hanen är en ny art på rekordfisklistan, som har sammanställts av rekordfiskkommittén sedan 2000, och är även den 83:e fisken på listan. Den levande fångade malen hamnade i Kotka Maretarium, där den fortfarande simmar.

I serien baserad på fiskens längd sattes nya rekord: abborre 54,0 cm, gädda 132 cm och gös 101 cm. Det tidigare rekordet för abborre, som sattes för ett år sedan, förbättrades med 4 cm. Gäddan och gösen hade fortfarande inga registrerade rekord i den nya längdserien som grundades för två år sedan. De nya längdserierapporteringsgränserna är: abborre 50 cm, harr 58 cm, karp 90 cm, gös 100 cm och gädda 120 cm.

Var försiktig med vägning och mätning.

Rekordfiskestyrelsen har fört listan över finska rekord från 1900-talet i över 20 år. Listan omfattar nu 83 arter av fisk och sex arter av kräftdjur. Att få en rekordfisk är inte det lättaste eftersom det redan finns många svårslagna resultat på listan. Utöver de rekordfiskar som godkänns behandlar nämnden årligen rapporter om många andra stora fiskar som dock inte slår rekordet eller av andra skäl inte kan godkännas.

När man fångar en rekordfisk måste man hålla huvudet kallt. Många potentiella poster har inte godkänts av kommittén på grund av en ofullständig eller vag anmälan. Oftast är det vägningen som inte har gjorts enligt instruktionerna. Det bästa man kan göra är att ta fisken till närmaste mataffär och be att få väga den på en av vågen där. Samtidigt kan du be butiksbiträdet att agera vittne. En hushållsvåg eller en digitalvåg som du håller i handen är inte godkänd för vägning av rekordfisk.

I den nya längdserien ska man vara lika försiktig. Fisken mäts i horisontellt läge och måttbandet ska sitta direkt under fisken. Fiskens nos ska vara på noll och stjärtfenan ska fästas på måttbandet. Mätfotografiet ska visa hela fisken och bilden ska vara tagen uppifrån och fotograferad i riktning från nosen och nedåt. Mer detaljerade instruktioner finns på hemsidan. Om du specifikt ska ut och jaga en stor fisk lönar det sig att bekanta dig med de detaljerade instruktionerna i förväg.

All information som rapporteras till rekordfisknämnden sparas i rekordfiskregistret som finns tillgängligt online på https://www.vapaa-ajankalastaja.fi/ennatyskalat/

Rekordfiskregistret, anmälningsformulär och instruktioner för registrering av rekordfisk finns även på https://ahven.net/sv/fiske/rekordfiskar/ och här även på svenska.

Ytterligare information om Finlands rekordfisk och rekordfiskregistret:

Specialexpert inom fiske och kommunikation Tapio Gustafsson

Centralförbundet för fiskevården

telefon 044 4931 457

Informatör Jaana Vetikko

Finlands Fritidsfiskares Centralorganisation

telefon 050 525 7806

Alla fiskenyheter direkt till din mail? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Följ FishEco på Instagram här!

Sportfiskeprylar

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera