Annons

 i Ettan, Mete, Notiser

Nytt potentiellt svenskt rekord på vimma för Victor Gustafsson! Victor Gustafsson från Söderhamn är inte främmande för stora fiskar, en av våra passionerade sportfiskare som gör allt, ismetar, flugfiskar, spinnfiskar… Det är extra kul att just en så allsidig sportfiskare efter en riktad satsning förhoppningsvis kan kalla sig ny rekordinnehavare på Vimma!

Så här berättar Victor själv:

– Vissa fiskar förtjänar en hel roman, den här är en sån, men jag tänker försöka fatta mig rätt kort. Sedan några år tillbaka har Sam tagit med mig ut på fiske efter vimma, ett fantastiskt spännande fiske och en fisk som utmanar.

Vi har senaste veckorna fiskat väldigt ihärdigt, många sena kvällar och trötta ögon på jobb-mornarna har det blivit, och visst har vi fått lite fisk men inte dem där största.
Men så för ett tag sedan kastades allt upp och ned, en ljummen blåsig kväll smög vi oss ner till brinken, placerade ut våra stolar, spöhållarna och lade ut grejerna. Efter ungefär 10 minuter river det till så där oregelbundet och kaotiskt som bara en vimma kan ta. Mothugg kommer och fisken sitter, det känns direkt att den är rejäl.

Jag parerar en del knyckar och säger till Sam att den här behövs det håv på, han är snabb fram med håven och jag får upp fiskens huvud till ytan och lyckas faktiskt plana in den på första försöket.
Vi båda blir tyst en sekund och tittar på varandra, vi blir aningen chockade över vad som ligger i håven. En vimma, en riktigt jäkla stor vimma.
Vi lägger henne på mattan och mäter längden, 51 cm, nu börjar pulsen stiga rätt ordentligt för oss båda. Vi låter henne vila i vattnet ett par minuter för att sedan lägga henne i påsen för vägning. Vi lyfter upp vågen (som såklart är godkänd) och den stannar på 1,66 kg. Första reaktionen blir att jag släpper ner och startar om vågen för att sedan lyfta upp igen och få samma resultat. Vi tror knappt det är sant, vi gör det upprepade gånger och varje gång visar det 1,66 kg. Därefter springer Sam till bilen för att hämta sin våg också, vi väger på den och det ger exakt samma resultat.

Vi skrattar, kramas, säger saker som jag inte alls minns vad det är och hamnar båda i ett lyckorus. Sedan går tankarna att det här måste dokumenteras på precis rätt sätt, så där går vi in i något slags maskinellt läge. Viktigt att tillägga är att vi mellan varje foto låter fisken vila i vattnet ett par minuter. Vi mäter omkretsen till 34 cm. Efter en del fotografering så låter vi henne simma tillbaka, och hon går fint.

Det här är en händelse som jag fortfarande har svårt att smälta, svårt att ta in, fisken är ju ett svenskt rekord. Det hade jag aldrig någonsin i min vildaste fantasi kunnat tro, och jag är så oerhört glad över att det var tillsammans med Sam som jag fick den, han som lärt mig så mycket han kan om fisket. Det rättvisaste hade varit att den tog på Sams bete, men nu blev det att den tog mitt. Återigen tack för en upplevelse, en natt som vi aldrig kommer få uppleva igen

Är glad över att jag har en sambo som gjorde det möjligt att kunna lägga en såpass rejäl satsning, idag får vi nycklarna till vårat hus, så nu blir det fokus på det ett tag. En anmälan om svenskt rekord ligger på sportfiskarnas bord nu skall väll tilläggas.”

Den här fisken kommer ni garanterat att få läsa mer om snart, bland annat i Svenska Specimentävlingen!

//Jan O FishEco

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera