Annons

 i Spinn
Välkända specimenjägaren Andreas Ekfeldt fångade i juli en ny rekordstor indianlax i Abborrtjärn i östra Jämtland.Den ovanliga arten ”upptäcktes” förra året då specimenfiskaren Marc Westrin gjorde efterforskningar och kom fram till att det antagligen fanns ett bestånd av den inplanterade arten i lilla Abborrtjärn i Ragunda i östra Jämtland.

Han reste dit och fångade en fisk som vägde exakt 250 gram som varit rekord sedan dess. Men fredag 28 juli, tidigt på morgonen kastade Andreas Ekfeldt ut ett skeddrag som en indianlax snappade åt dig. Fisken visade sig väga 272 gram – vilket därmed är nytt svenskt rekord.

– Det är viktigt att påpeka att både Andreas och tidigare Marc Westrin haft tillstånd att utföra provfiske i vattnet. Det fiskevårdsområde som äger rättigheten till fisket är noga med att påpeka att det för närvarande inte finns något fiskekort att köpa, eller andra möjligheter till fiske. Hur det blir framöver vet vi inte i dagsläget, understryker Nicka Hellenberg från Sportfiskarna.

Indianlax, som heter Oncorhynchus nerka på latin, är en av många amerikanska laxfiskar som man under 1900-talet experimenterade med att sätta ut i olika vattendrag i Sverige. Lek och fortplantning har konstaterats i flera vatten, men i de flesta sjöar försvann fisken efter några år. I Abborrtjärn har fisken bevisligen lekt framgångsrikt och lyckats bilda ett eget bestånd. Laxen finns i två former: en sötvattenslevande och en saltvattensform. Den sötvattenslevande som kallas ”kokanee” är den som planterats ut i Sverige. Men fisket i Abborrtjärn är alltså för närvarande stängt meddelar fiskevårdsområdet.

Aktuell rekordlista för både söt- och saltvatten hittas på www.sportfiskarna.se under Storfiskregistret.

Storfiskregistret fylls ständigt på med nya kontrollerade storfångster och innehåller drygt 33 000 olika fiskar av alla tänkbara arter från Sverige.

Mer information:

Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas rekord- och storfiskregistrerare, nicka.hellenberg@sportfiskarna.se

width=1
width=10

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Custombaits

Buster Jerk LTD 4 små rätter!

Succefärgerna Fyra Små Rätter Buster Jerk! Du köper dom här! Vill du veta mer om dessa gäddmagneter klickar du här!

You have Successfully Subscribed!