Annons

 i Salt/Hav

2014 är ett riktigt rekordår i storfiskekretsar. Åtskilliga nya svenska rekord har slagits och ett par helt nya arter för Sportfiskarnas storfiskregister har också fångats.

En av de nyare fiskarna är brunsnultran (Acantholabrus palloni). Sedan minimigränsen för storfiskregistrering sänktes från 300 till 250 gram blev det realistiskt att försöka fånga en brunsnultra (även kallad brungylta) över storfiskgräns. 
1 juni i år godkändes Storfiskregistrets första exemplar av arten. Den är relativt vanligt förekommande på svenska Västkusten, men är i regel väldigt småvuxen.

Efter vår sänkning av viktgränsen har fler storfiskare valt att inleda en satsning på arten, kommenterar Sportfiskarnas storfiskregistrerare Nicka Hellenberg.
Det tidigare rekordet på 275 gram är alltså färskt, men redan slaget. 
Peter Nilsson, från Uddevalla, begav sig ut på en riktad satsning efter brunsnultran den 16 augusti. Han tog sikte på Skagerrak, NV om Ramsvik, och lyckades kroka en brunsnultra som senare kunde vägas in till 282 gram alltså 7 gram över förra rekordnoteringen. Längden var 27,5 centimeter på fisken som föll för en räkagnad krok på 46 meters djup.
Sportfiskarna gratulerar Peter Nilsson till det nya svenska rekordet.

Aktuell rekordlista för både söt- och saltvatten hittas på www.sportfiskarna.se under Storfiskregistret.
Storfiskregistret fylls ständigt på med nya kontrollerade storfångster och innehåller nästan 30 000 olika fiskar av alla tänkbara arter från Sverige.

Mer information
Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas rekord- och storfiskregistrerare,nicka.hellenberg@sportfiskarna.se

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Custombaits

Buster Jerk LTD 4 små rätter!

Succefärgerna Fyra Små Rätter Buster Jerk! Du köper dom här! Vill du veta mer om dessa gäddmagneter klickar du här!

You have Successfully Subscribed!