Annons

 i Notiser

Sportfiskarna kan nu offentliggöra inte mindre än tre nya sportfiskerekord på den fulsnygga fisken hornsimpa. Samtliga rekordfiskar har fångats utanför Västervik.

Hornsimpan, eller Myoxocephalus quadricornis som den heter på latin, har blivit en av artjägarnas nya favoriter sedan ett nytt fångstområde upptäckts i Östersjön utanför Västervik. Uppenbarligen finns här ett bestånd av riktigt storvuxna hornsimpor då ett stort antal fiskar anmälts härifrån under sommaren.

– Åtskilliga av de anmälda fiskarna överskrider vikten på det tidigare rekordet på 404 gram, som förre Storfiskregistreraren Håkan Brugård fångade utanför Väddö 2012. Länge har det spekulerats i om det kanske fanns något område med större exemplar av arten. Det gjorde det uppenbarligen och antagligen finns det även fler platser att upptäcka för de intresserade, konstaterar Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas storfiskregistrerare.

De hornsimpor som överskridit rekordvikten har nu granskats och har i tur och ordning gett nya rekordnoteringar tre gånger.

Först ut var Henrik Svenningsson, från Gnosjö. Den 14 juli bottenmetade han med räka och fångade en 409 gram tung hornsimpa.

Redan dagen efter skulle Fredrik Karmegren, Edsbruk, få en tyngre fisk av arten när han vertikalfiskade med en pirk från en båt. Med en hornsimpa på 429 gram satte han nytt rekord, som skulle stå sig i nio dagar.

Den 24 juli befann sig Anders Lilja, från Ålem, i Västerviks skärgård och bottenmetade med daggmask för att kunna lura någon hornsimpa. Det gick alldeles ypperligt. Anders har de senaste två åren lagt en hel del tid på att fiska hornsimpa och säkert fångat över 500 stycken, men de större har saknats.

– När jag fick höra om ett ställe för hornsimpa i Västerviks skärgård, som är nästan på hemmaplan, tvekade jag inte att prova fisket. Det blev rätt många röt- och hornsimpor. Alla som fiskat simpa vet att fajten inte är något att skryta med, men rätt som det är får jag på en som känns lite tyngre. Snabbvägning i båten bekräftade misstankarna så vi beslöt att lägga fisken i den medhavda kylväskan för att kunna ta hem och väga den på krönt våg och få en officiell vikt, berättar Anders Lilja.

Efter lite krångel med att lokalisera en fungerande våg lyckas Anders dagen efter fångsten väga in fisken på 480 gram. Fisken var 33,5 centimeter lång och mätte 22,5 i omkrets. Därmed är Anders Lilja nu gällande rekordinnehavare för hornsimpa. 

Sportfiskarna gratulerar samtliga storfiskare till sina fångster och svenska rekord.

Aktuell rekordlista för både söt- och saltvatten hittas på www.sportfiskarna.se under Storfiskregistret.

Storfiskregistret fylls ständigt på med nya kontrollerade storfångster och innehåller i dagsläget nästan 31 000 olika fiskar av alla tänkbara arter från Sverige.

Sportfiskarna slår vakt om allas tillgång till ett bra fiske och arbetar för friska fiskbestånd i friska vatten. Sportfiske är en av Sveriges viktigaste fritidsaktiviteter med två miljoner utövare som varje år lägger mer än fem miljarder kronor på sitt fiske.

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med på vårt nyhetsbrev och få senaste nytt från oss på +FishEco.

Prenumerera nu »

You have Successfully Subscribed!