Annons

 i Ettan, Notiser, Trolling

Nytt svenskt rekord på kanadaröding godkänt! Den storvuxna kanadarödingen finns utplanterad i ett antal sjöar och är en populär art bland många sportfiskare. De senaste åren har rekordet putsats flera gånger och nu i sommar var det dags igen.

Den 16 juni befann sig välkände storfiskaren Hans Peltonen tillsammans med kamrater på Björkvattnet i Västerbotten. Han hade blivit medbjuden av en fiskerättsägare för att pröva lyckan efter sjöns stora ”kanadicker”.

– Vi trollade med Jaraalvobbler, som visat sig fungera fint på kanadaröding i andra sjöar, som Överstjuktan och Landösjön. Jag hade redan tappat två fiskar när jag fick det värsta hugget jag tror jag upplevt i Sverige, berättar Hans.

Efter en tung fajt kunde Hans och vänner så småningom landa en riktigt stor kanadaröding. Med måtten 103,5 centimeters längd och 63 centimeter i omkrets tyngde den vågen till hela 14 020 gram. Hans Peltonens fisk överträffar Maria Johanssons tidigare rekord från Landösjön 2021 med 45 gram.

– Jag hoppas få fiska fler gånger i Björkvattnet framöver, men jag har inte gett upp Landösjön. Jag tycker att kanadadrödingarna där annars har den bästa konditionen och längden av alla jag fått genom åren, säger Hans.

.
Foto: Storfiskregistret: Den nya rekordfisken var 103,5 centimeter lång och 63 centimeter i omkrets.

– Efter att Sportfiskarna labbtestat vågen, som visade perfekt, kan vi nu utse Hans Peltonen till ny svensk rekordhållare, intygar Sportfiskarnas storfiskregistrerare Nicka Hellenberg.

Sannolikt kommer rekordet på kanadaröding att slås igen, för bevisligen finns större fiskar: Länsstyrelsen i Jämtlands län har nyligen under ett reduceringsfiske av kanadaröding i Ånnsjön nätfångat en hanfisk som vägde 17,6 kilo och mätte 115 centimeter. Rimligen finns större fiskar även i de övriga sjöar som hyser kanadaröding.

Sportfiskarnas Storfiskregister har samlat data om Sveriges alla storfiskar sedan 1971.
I dagsläget innehåller detta register över 39 000 stora fiskar av alla de slag.

Kontakta storfiskregistreraren Nicka Hellenberg på: nicka.hellenberg@sportfiskarna.se

Sportfiskeprylar

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera