Annons

 i Mete

Än en gång har en gigantiskt stor karp lurats i Tegelbruksdammen, Lomma, där Sverige största karpar lever och frodas. Klockan 11 på förmiddagen den 17 maj krokar den ditreste karpfanatikern Birger Holmqvist, från Veinge, en massiv fisk. Det visar sig vara ett nytt svenskt rekord som sitter på kroken.

– Birger hade deltagit i en karptävling där han vunnit en helgs fiske i Tegelbruksdammena, som annars är ett vatten som inte är öppet för allmänheten. Han prickade helt rätt och lyckades med konststycket att fånga flera fina karpar, bland annat Sveriges hittills största, informerar Nicka Hellenberg, Storfiskregistrerare hos Sportfiskarna.

Rejäl putsning
De senaste åren har karprekordet putsats lite grand vid flera tillfällen. Den här gången blev det en ganska rejäl höjning från tidigare rekordvikten på 26 020 gram. Birgers 100 centimeter långa och hela 27 460 gram putsar rekordet med drygt 1,4 kilo.

Betet som användes var boilies av typen SBM White Secret.

Vittnen fanns på plats vid fångst och vägning. Vågen har därefter kontrollerats mot instrument i laboratorium. Birger Holmqvists fångade och återutsatta karp är därför utsedd till Sveriges tyngsta.

Sportfiskarna gratulerar Birger Holmqvist till nytt svenskt rekord!

Om karpfiske
Karpen (Cyprinus carpio) är en synnerligen populär sportfisk, i stora delar av världen. I Sverige har intresset för karpmete ökat stadigt under senare år. Bottenmete med boilies (en sorts degkulor, innehållande mer eller mindre hemliga ingredienser), utstuderad taktik, specialanpassade tackel och ett stort tålamod krävs för att lyckas med de riktigt stora exemplaren.

Aktuell rekordlista för både söt- och saltvatten hittas på www.sportfiskarna.se under Storfiskregistret.

Storfiskregistret fylls ständigt på med nya kontrollerade storfångster och innehåller nästan 
31 000 olika fiskar av alla tänkbara arter från Sverige.

Mer information:
Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas rekord- och storfiskregistrerare,nicka.hellenberg@sportfiskarna.se

Sportfiskarna slår vakt om allas tillgång till ett bra fiske och arbetar för friska fiskbestånd i friska vatten. Sportfiske är en av Sveriges viktigaste fritidsaktiviteter med två miljoner utövare som varje år lägger mer än fem miljarder kronor på sitt fiske.

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera