Annons

 i Ettan, Notiser, Salt/Hav

På betydligt grundare vatten, väst om Orust gjordes en annan spektakulär fångst av havsfiskespecialisten Martin Molander. På 17 meters djup, den 27 augusti, hade Martin en räka apterad på kroken.

En liten, men naggande god, fisk nappar åt sig räkan och upp i båten kommer en mulle (Mullus surmuletus). Den lilla fisken mäter 29 centimeter på längden och 16 i omkrets. På en krönt våg i Fiskebäckskil visar den sig väga 294 gram.

– För nya arter, samt för generellt småväxta arter har vi en minimivikt om 250 gram för storfiskregistrering, så denna gräns passerades ju med marginal när Martin Molander fångade den första mullen som någonsin registrerats, säger Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas storfiskregistrerare.

Sportfiskarna gratulerar de båda nya rekordinnehavarna till deras fångster och svenska sportfiskerekord.

Sportfiskarnas Storfiskregister har samlat data om Sveriges alla storfiskar sedan 1971.
I dagsläget innehåller detta register över 39 000 stora fiskar av olika arter. Pressbilder på rekordfiskarna finner ni här.

Kontakta storfiskregistreraren Nicka Hellenberg på: nicka.hellenberg@sportfiskarna.se

mullerekord-2-2022-8…Foto: Storfiskregistret / Mullen har synnerligen coolt utseende och ska enligt uppgift även vara väldigt välsmakande.

Om mulle
Arten mulle (Mullus surmuletus) fångas lite då och då i svenska vatten längs Västkusten ner till Öresund. Annars förekommer den mer rikligt söderut längs Atlantkusten och i både Medelhavet och Svarta havet. Den är känd som ”red mullet” i många länder.

Sportfiskeprylar

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera