Annons

 i Fluga, Notiser

Under sommaren registrerade Sportfiskarnas Storfiskregister för första gången arten strupsnittsöring då fisken sensationellt fångades i en jämtländsk tjärn. Rekordet slogs tre gånger under augusti och nu har vi fått ännu en putsning av det svenska rekordet. 

Martin Maripuu är en dedikerad lokal sportfiskare som tidigare fångat flera stora fiskar av olika arter, bland annat en kanadaröding från Landösjön på 12,658 kg. Han hade givetvis koll på de stora strupsnittsöringar som fångats i det jämtländska vattnet vid namn Stora Åtjärn när han begav sig dit precis i början av oktober

Vattnet var stängt för allt fiske under månaden september, men öppnade åter från och med 1 oktober igen vilket möjliggjorde en chans att gå en dust med fiskarna igen, vilket Martin bevisade med att fånga ett par fiskar med fluga från sin flytring. En av fiskarna var också ett riktigt stort exemplar, som mätte 38,5 centimeter och vägde 590 gram, vilket överträffar tidigare rekordfisk med 30 gram.

– Martin fiskade ensam, men filmade hela förloppet. Föredömligt visar filmerna drillning, landning, nollställning av vågen, vägning och återutsättning. Vågen har också testats med fullt godkänt resultat, säger Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas storfiskregistrerare.

– En rolig sak är att det var min trettonåriga brorson Erik som hade bundit flugan jag använde – en imitation av en trollsländelarv. Detta efter att Erik och mina barn Moa och Emma hade varit med mig till tjärnen i slutet av augusti. Då blev vi utan fisk, men såg många trollsländor, berättar nye rekordinnehavaren Martin Maripuu.

Sportfiskarna gratulerar den nya rekordhållaren till fångsten.

Om strupsnittsöring
Strupssnittsöring (Oncorhynchus clarkii) är en laxartad fisk från Nordamerika som kännetecknas bland annat av den röda eller gula randen, ”strupsnittet”, som finns mellan underkäkshalvorna på båda sidorna av huvudet. Den planterades ut i ett fåtal svenska vatten under 1960-talet men enligt all tillgänglig information har arten endast lyckats etablera ett självreproducerande bestånd i Stora Åtjärn i Åre kommun.

Sportfiskarnas Storfiskregister har samlat data om Sveriges alla storfiskar sedan 1971. I dagsläget innehåller detta register över
38 000 storfiskar av alla de slag finns i Sportfiskarnas Storfiskregister på: www.sportfiskarna.se

Kontakta storfiskregistreraren Nicka Hellenberg på:
070-990 38 60
nicka.hellenberg@sportfiskarna.se

 

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera