Annons

 i Salt/Hav

Sportfiskarna har godkänt ett nytt svenskt sportfiskerekord på den något udda arten skoläst. Fisken skoläst tillhör inte de vanligaste sportfiskefångsterna, men faktum är att det redan funnits ett svenskt rekord för djuphavsfisken. Nu är det emellertid slaget och ny rekordhållare är Marko Takala, från Göteborg.

Skolästen (Coryphaenoides rupestris) tillhör långstjärtfiskarna, som på lite håll är släkt med torskfiskarna. Den är en djupvattensart som enligt litteraturen lär leva på främst nordhavsräkor. Skolästen förekommer då och då i olika fångstrapporter, men får ändå anses som en rätt ovanlig fisk.

Den 2 september är Marko Takala ute på en båt som skeppas av Bo Hall. Marko är van trollingfiskare och har börjat utforska havet allt mer, men djuphavsfisket är helt nytt för honom.
Platsen de befinner sig på ligger i Kosterfjorden. Vid niotiden på morgonen fiskar de på 370 meters djup och Marko har knappt fällt en kommentar om att ”på de här djupen vet man väl aldrig vad man kan fånga” när det drar till i linan där tacklet är agnat med en makrillfilé. Väl uppe i båten visar sig fångsten vara en skoläst.

Fiskens vikt konstateras senare till 1,22 kilo, fördelade på 91 centimeters längd. Skolästen överträffar tidigare rekordfisk (0,972 kilo) med råge. Den fisken fångades 1999 och höll alltså rekordpositionen i över ett decennium.
– Sportfiskarna har nu utsett skolästen till nytt svenskt rekord och gratulerar rekordinnehavaren Marko Takala, säger Nicka Hellenberg, storfiskregistrerare på Sportfiskarna.

Mer information
Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas rekord- och storfiskregistrerare,
nicka.hellenberg@sportfiskarna.se, 08-410 80 660.

Aktuell rekordlista för både söt- och saltvatten finns på www.sportfiskarna.se under Storfiskregistret. Storfiskregistret fylls ständigt på med nya kontrollerade storfångster och innehåller mer än 25 000 olika fiskar av alla tänkbara arter från Sverige.

Sportfiskarna är intresseorganisationen för alla sportfiskare. Vi slår vakt om allmänhetens tillgång till ett bra fiske och jobbar för friska fiskbestånd i friska vatten.

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera