Odlad norsk lax bör bara ätas någon gång per år! Det är budskapet som WWF levererar och som är ämnet i en intressant artikel i Dagens Nyheter!
Nyligen uppmärksammade DN det faktum att miljoner läppfiskar dör i norska laxodlingar, fiskar som ska “städa” odlingarna och laxen från laxlus. Vilda läppfiskar som importerats från svenska västkusten och i mängder som kan påverka våra egna bestånd av bland annat Berggylta och snultror.
Idag bygger man vidare på detta och fortsätter granska laxodling. Svenskarna äter 38 000 ton odlad lax per år men bör vara försiktiga med detta enligt WWF som gett odlad lax statusen Gult Ljus.
– Gult ljus är en stark signal att det finns indikationer på att det inte står rätt till med det här vattenbruket, det är inte hållbart, säger Inger Melander, expert på fiske och marknad hos WWF, till Dagens Nyheter.
Alla fiskenyheter direkt till din mail? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!