Annons

 i Eko/Miljö

Odlingen av pangasiusfisken, eller vietnamesisk hajmal som den även kallas, orsakar problem i allt högre utsträckning än tidigare. Efterfrågan ökade i takt med att larmrapporterna om torskens situation fick européer att andra fiskar att äta. Pangasiusfisken blev snabbt populär ersättare till torsken och odlingarna av den vietnamesiska fisken ökade sin produktion lavinartat. Istället för 20 fiskar per kvadratmeter finns det idag odlare som har 50 fiskar per kvadratmetern i sina dammar. Fisken blir lätt sjuk och odlarna besvarar med antibiotika, något som visat sig fungera mycket dåligt då man funnit att bakterier blivit resistenta mot antibiotikan.

Ett annat problem är det fiskmjölbaserade foder som pangasiusfiskarna blir uppfödda på. Mjölet görs nämligen av en ansjovisfisk som också används till att koka en billig fisksoppa på, en fisksoppa som de allra fattigaste människorna i Vietnam lever av. Konkurrensen om ansjovisfisken har nu fått priserna att stiga, vilket leder till att fisksoppan blir dyrare, något som drabbar dem fattiga så klart.

Ett tredje stort problem, som vi på +Fisheco skrev om den 28 december 2010, är att odlingarna kontaminerar vattnet i mekongfloden. Odlingarna använder dock fortfarnade mekongflodens vatten till att fylla sina odlingsdammar med. Vattnet passerar genom dammen och ska sedan enligt reglerna renas innan det får släppas tillbaka i floden. Det har visat sig att vattnet i vissa fall släpps tillbaka utan någon reningsprocess. Avföringen från de miljoner fiskarna i dammen är fullt med kväve och fosfor, och skickas rakt ut i floden. Frågan är nu vart Vietnam med sina pengasiusodlare står i förhållande till den certifieringsprocess som inleddes tillsammans med Världsnaturfonden WWF.

Se inslaget, och läs mer här -> Sveriges radio

//Sebastian Wiman +Fisheco

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera