Annons

 i Eko/Miljö

Oron för våra hav gör att konsumenter ändrar sitt beteende för att bidra till levande hav, visar en ny global undersökning beställd av organisationen Marine Stewardship Council (MSC). Sverige sticker ut när det gäller att byta fiskart i syfte att skydda haven. 

– Det är glädjande att se konsumenternas engagemang och vilja att göra rätt val för haven. Men även politiker och andra aktörerbehöver göra mer för att vi ska skynda på arbetet med att rädda våra hav, säger Linnéa Engström, programdirektör för MSC i Skandinavien och Östersjöregionen 

Undersökningen är den största i sitt slag och involverar mer än 20 000 människor i 23 länder.

I Sverige har 68% av konsumenterna gjort förändringar det senaste året i hur de väljer att köpa sjömat i syfte att skydda våra hav. Bland annat har en av fyra (24 %) agerat genom att byta till en annan fiskart för att skydda våra fiskar och skaldjur i haven, vilket är högst i Europa. Av samma anledning har en av tre (32 %) bytt till ett varumärke som säger att de bidrar till att skydda hav.

Nio av tio fiskkonsumenter i Sverige (87%) är även beredda att vidta ytterligare åtgärder i framtiden för att skydda haven. Två av tre (66%) fiskkonsumenter anser att vi endast bör konsumera fisk från hållbara källor om vi ska kunna ha riklig tillgång till fisk i våra hav. Tre av fem (60%) säger att de lägger märke till miljömärken på produkter när de handlar. Svenskarnas intresse för miljömärken ligger bland de högsta i världen, där snittet är två av fem (41%).

Våra hav innehåller upp till 80 procent[1] av livet på jorden och fisk och skaldjur är en viktig proteinkälla för mer än 3 miljarder människor över hela världen2. En tredjedel av fisket runt om i världen har dock fiskats utöver hållbara gränser och ytterligare 60 procent fiskas till sin maximala kapacitet3.

Idag på Världshavsdagen (8 juni) lanserar den oberoende, icke vinstdrivande organisationen Marine Stewardship Council, MSC, en ny global kampanj ‘Big blue future, little blue label’ . Syftet är att få fler konsumenter att byta till fisk och skaldjur som är certifierade enligt MSC:s miljöstandard. 

För mer information, kontakta gärna:

Linnéa Engström, programdirektör för MSC i Skandinavien och Östersjöregionen, 0707-33 38 06, linnea.engstrom@msc.org

Linda Sörnäs, PR och marknadsföringschef för MSC i Sverige, 0738-022503, linda.sornas@msc.org

FAKTA

Världshavsdagen

Måndag 8 juni är det Världshavsdagen, World Ocean Day, som uppmärksammas i 140 länder för att öka engagemang och samarbete för att skydda våra hav. MSC startar en ny global kampanj ‘Big blue future, little blue label’ för att öka uppmärksamheten på våra hav.

Footnotes

1 Uppskattningsvis 50-80% av allt djurliv på jorden återfinns under havsytan . Mer information finns i PNAS 115 (25) 6506.

2 Enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO tillhandahåller fisk cirka 3,2 miljarder människor med nästan 20 procent av sitt genomsnittliga intag per capita av animaliskt protein – (UNFAO 2018) SOFIA Report, p70

3 Enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO överfiskas för närvarande 33% av världens fiskbestånd, varvid denna siffra ökar konsekvent sedan 1974. 60% fiskas till sin maximala kapacitet.

Om undersökningen

Undersökningen använder de senaste metoderna, samplingar och frågeställningar, utvecklade av en oberoende opinionsundersöknings konsult, GlobeScan

Enkäten genomfördes mellan januari och mars 2020 med hjälp av stora och tillförlitliga nationella paneler för konsumentforskning online för att rekrytera svaranden, med minst 600 undersökta skaldjurskonsumenter per land.

De svarande kom från 23 länder: Australien, Österrike, Belgien, Kanada, Kina, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Italien, Japan, Nederländerna, Nya Zeeland, Norge, Polen, Portugal, Singapore, Sydafrika, Spanien, Sverige, Schweiz, Storbritannien och USA.

Det huvudsakliga urvalet av fiskkonsumenter omfattade totalt 20 876 svarande som sa att de eller någon i deras hushåll hade köpt fisk eller skaldjur under de senaste två månaderna.

Om Marine Stewardship Council (MSC)

MSC är en internationell icke-vinstdrivande organisation vars vision är ett levande hav med fisk för både denna och kommande generationer. Därför har MSC ett miljömärknings- och certifieringsprogram som bidrar till att skapa en hållbar marknad för fisk och skaldjur.

MSC:s miljömärke på en produkt innebär att fisken eller skaldjuret kommer från ett fiske som certifierats av en oberoende certifierare enligt MSC:s vetenskapligt baserade miljöstandard för hållbart fiske. Fisken eller skaldjuret ska även vara fullt spårbar till ett hållbart fiske.

Fler än 300 fisken i över 30 länder är certifierade enligt MSC:s standard. Dessa fisken fångar runt 15 procent av den årliga globala fångsten av fisk och skaldjur. Mer än 36 000 fisk- och skaldjursprodukter världen över bär MSC:s miljömärke. För mer information besök www.msc.org/se.

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera