Annons

 i Magazinet

En näbbval hittades död förra veckan utanför Karlshamn. Undersökningar från SVA och Naturhistoriska riksmuseet visar nu att den troligen dog av svält. Näbbvalar lever i djupare delar av Nordatlanten och äter främst bläckfiskar. De är sällsynta djur, och det är mycket ovanligt att de ses i Östersjön. 

Den näbbval, en Sowerbys näbbval, som hittades död utanför Karlshamn förra veckan dog troligen av svält. Undersökningar som utförts av SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt och Naturhistoriska riksmuseet bekräftar att det är samma individ som sågs levande i Tyskland från slutet av september. Där hade den strandat och fick hjälp av sportfiskare att ta sig ut till djupare vatten.

Näbbvalen är ett mycket ovanligt djur. Den hona som hittades utanför Karlshamn i Blekinge i svälte troligen ihjäl. 

Avmagrad hona svälte troligen ihjäl

Obduktionen visade att valen var en ung hona som var 3,42 m lång. 
– Våra undersökningar visar att hon var mycket avmagrad. Hon hade heller ingen mat i mag-tarmkanalen, Det beror sannolikt på att hon hade svårt att hitta sin vanliga mat i Östersjön, berättar Aleksija Neimane, biträdande statsveterinär vid SVA. 
– Vi hittade också magsår som troligen orsakats av stress. Det kan ses hos djur som har svultit ihjäl.

Det fanns inga andra uppenbara sjukliga förändringar i de inre organen. Hela huvudet ska senare undersökas vidare med hjälp av CT-röntgen för anatomiska studier. 
– Vi sparar skelettet till samlingarna och vävnadsprover till den miljöprovbank vi har vid riksmuseet, förklarar Thomas Lyrholm, valforskare vid Naturhistoriska riksmuseet. Vi sparar prover för forskning om bland annat miljögifter och för genetiska studier. 

width=585

Den 3,42 meter långa näbbvalen undersöks av Aleksija Neimane, SVA och Thomas Lyrholm, Naturhistoriska riksmuseet. Foto: Erik Ågren/SVA  

Näbbvalar ovanliga djur

Näbbvalar är sällsynta djur. Det är mycket ovanligt att de ses i Östersjön. De lever i djupare delar av Nordatlanten och äter främst bläckfiskar. Man vet väldigt lite om näbbvalar, så varje djur bidrar till vår kunskap om deras biologi och hälsa. Naturhistoriska riksmuseet har sedan tidigare bara ett exemplar av näbbval från 1800-talet, så den här valen blir ett viktigt tillskott i samlingarna. Ett fåtal exemplar finns vid andra svenska museer. Det aktuella fyndet har väckt stort intresse från forskare i olika länder.

Kontaktpersoner

Aleksija Neimane, Bitr. statsveterinär, Statens veterinärmedicinska anstalt, telefon width=0018-67 46 55. Thomas Lyrholm, valforskare, Naturhistoriska riksmuseet, telefon width=008-5195 4158.

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med på vårt nyhetsbrev och få senaste nytt från oss på +FishEco.

Prenumerera nu »

You have Successfully Subscribed!