Annons

 i Notiser, Press/Reklam

Lär känna Timar Mathiasson, 20 år gammal från Vimmerby och ett av de senaste tillskotten i Pinewoods personalstyrka. Timar är professionell fiskare och har fiskat i över 3000 vattendrag. Han är även stolt ambassadör för Pinewood!

Hur började ditt fiskeintresse?
Jag kommer från en lantbrukarfamilj och har alltid tillbringat mycket tid i naturen. Farsan och farfar tog med mig ut på fisketurer redan när jag låg i barnvagnen. En av mina äldre bröder tog också ofta med mig ut för att fiska. Jag var tre år gammal när jag började fiska själv för första gången, så mitt intresse fanns där tidigt. När mina föräldrar lade ner jordbruket blev framtiden inom fisket mer påtaglig.

Berätta om din livsresa!
Redan vid 13 års ålder visste jag att jag ville syssla med fiske, och då bestämde jag mig för att jag ville läsa gymnasieutbildningen på Sportfiskeakademin i Värmland. Det möttes först av kritik från mina nära och kära då de inte insåg att det går att göra så mycket inom fiske. De trodde att det var mer av ett intresse men det finns både bra utbildnings- och jobbmöjligheter. Hela mitt liv har kretsat kring fiske sedan dess. Alla jobb jag haft, från sommarjobb till idag, har varit inom fiskebranschen. Jag har bl.a. jobbat som säljare i
fiskebutiker, båtförsäljare och laxodlare. Nu jobbar jag på Pinewood med frilufts- och fiskekläder!

Hur var det att läsa på Sportfiskeakademin?
Det var en riktigt rolig tid! Jag läste en utökad naturlinje med inriktning mot sportfiske och vattenvård. Jag flyttade hemifrån när jag var 16 år gammal och bodde i studentlägenhet. Det fick mig att värdesätta saker på ett annat sätt och jag växte som människa under den här tiden. Här hade alla klasskompisar ett brinnande intresse för fiske och det gav en speciell gemenskap som jag inte tror man får på en annan gymnasielinje. Livet kretsade kring fiske dygnet runt. Måndagarna var den intensivaste dagen på veckan med mycket prat då alla skulle diskutera helgens fisketurer!

Hur ofta fiskar du?
Två–fyra ggr/veckan: två heldagar på helgen och två pass på vardagar. Men det är också mycket arbete med förberedelser, jag sysslar med fiske på något sätt varje dag. Vad många inte vet är att fiske kräver mycket logistik och är en väldigt säsongsbetonad sysselsättning. Det behövs mycket planering för att pricka in rätt period och säsong med rätt redskap. Dokumentation är väldigt viktigt! Jag dokumenterar alltid mycket och analyserar efteråt för att kunna dra slutsatser och göra förbättringar. Allt i min vardag handlar om fiske, på rasterna på jobbet gör jag Instagram-inlägg om mina fisketurer och alla mina vänner är fiskare så ringer
någon av dem så är det 90% chans att vi pratar om fiske. Jag andas och lever fiske! Men trots att man lägger mycket krut på det så kommer man hem efteråt med en harmoni i kroppen, det är svårt att förklara. Det kräver mycket fokus men man tröttnar aldrig på det. Fiske är en extremt skönt stressande avkoppling!

Du har ju fiskat i Sveriges alla län, berätta om det! Det är ju ganska ovanligt?
Ja, det är nog inte många som gjort det, och framför allt inte i min ålder. Det var förra sommaren som jag fick det i studentpresent av två klasskamrater, att vi skulle åka Sverige runt och fiska. Vi avverkade alla 21 län på 71 dagar! Vi spenderade ca tre dagar i varje län och övernattade i tält, hos vänner och bekanta eller på hotell. För det mesta blev vi mottagna med öppna armar men vissa nätter hittade vi inget boende och då sov vi i bilen – det var ingen hälsoresa direkt! När vi tältade så brukade vi tillaga fisken vi fått över öppen eld. Fisket anpassade vi efter varje län, i Norrland blev det mycket öring i fjällsjöar och i Skåne fiskade vi mycket gädda. I vissa län hann vi bara med ett vattendrag, medan vi i andra fiskade i upp till fem olika. Ett minne för livet!

Vilket län var din favorit?
Det beror på, naturmässigt så var det Norrbotten medan fiskemässigt så säger jag Värmland.

Har du några fiskeresor inplanerade?
Jag vill satsa mer på Sverige och arterna vi har här så i sommar ska jag till Halland och fiska karp. De flesta fiskare riktar in sig på en speciell art, men jag tror mer på principen ”kvalitet på kvantitet”. Jag vill fånga stora exemplar av flera arter istället.

Vilka arter står på din bucketlista?
I Sverige skulle jag gärna fånga en gös på över 12 kg och slå det nuvarande rekordet! Annars skulle jag gärna vilja åka till Sydamerika och fiska arapaima.

Vad är ditt mål med fisket?
Förr eller senare vill jag kunna leva på det och ha det som huvudsysselsättning, oavsett om det innebär att jag jobbar med fiske genom marknadsföring, kläder, produktutveckling, redskap, driver eget eller har en fiskebutik. Anledningen till att man lägger ned så mycket tid är ju också för att småningom bli ett namn i branschen.

Har du något drömresmål dit du vill åka och fiska?
Det skulle vara Bali, dit skulle jag gärna resa och fiska GT! (Giant Trevally) Det finns inga fiskar som har sådant tryck i sig som dem. Du har ingen chans, det enda du kan göra är att hålla i utrustningen och vänta på att de tröttar ut sig.

Favoritplagg ur Pinewoods sortiment?
Jag är ju förälskad i Finnveden Hybrid Extreme-ställen.

Din mest minnesvärda fångst?
Jag har fångat Sveriges sjätte största abborre någonsin, på 2,7 kg i Kalmarsund. Oförglömligt!

Om du var tvungen att välja endast en art att fiska i resten av ditt liv?
Abborre!

Om du skulle rekommendera våra läsare en plats att åka och fiska, vart skulle det vara?
Jag skulle faktiskt säga i ditt eget närområde, utforska det som du har nära dig.

Har du ett tips du kan ge till nybörjarfiskare?
Ta lärdom från folk runtomkring, det skadar aldrig att fråga! Kunskapen finns där.

Och till erfarna fiskare?
Dokumentera det som händer, det kommer ge utdelning när du ser mönstren i fisket.

Favoritsäsong?
Tidig vår, de första riktigt varma dagarna i mars. De längtar jag efter året runt!


Pinewood är ett småländskt familjeföretag som sedan 1996 brinner för ett aktivt friluftsliv. Företaget skapar kläder och utrustning inom segmenten outdoor, jakt, fiske och hundsport, och finns representerade i både Sverige och i Europa. Varje söm i varje plagg är designad med erfarenhet, kunskap och omtanke, i Värnamo. Med sina rötter och liv i skogen är Pinewood djupt medvetna om det ansvar ett globalt klädmärke har för klimatet och hållbarhet är således en viktig fråga. Med Pinewood ska du varje dag känna dig trygg, fri, bekväm och inspirerad i naturen – oavsett årstid och väder.

Du vet väl att du kan läsa alla fiskenyheter på appen FishBrain Ladda ner Fishbrain här 

Sportfiskeprylar


Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera