Annons

 i Eko/Miljö, Notiser

Nu kan yrkesfiskare söka stöd för att köpa in pingers. Pingers är ett slags ljudskrämmare som tumlare uppfattar som varningsljud. EU:s medlemsländer kring Östersjön har föreslagit krav på pingers och syftet är att skydda den akut hotade Östersjötumlaren från att fastna i fiskenät. För svensk del gäller pingerskravet i Sydvästskånes utsjövatten.

Östersjötumlaren är en av världens minsta valar. I nuläget beräknas endast runt 500 exemplar finnas kvar av arten, som är akut hotad. Ett praktiskt hot är att tumlare fastnar i fiskenät. EU:s medlemsländer kring Östersjön har skickat förslag till EU-kommissionen om åtgärder i marina skyddade områden som syftar till att minska risken för bifångst av tumlare. Kravet förväntas träda i kraft under 2022.

För Sverige innebär detta krav på pingers för att bedriva fiske med fasta redskap i Sydvästskånes utsjövatten under perioden 1 maj till 31 oktober årligen.

Yrkesfiskare har rätt till stöd

Yrkesfiskare som bedriver fiske i Sydvästskånes utsjövatten kan få stöd för att köpa in pingers. Stödmöjligheten är öppen till den 30 april. Ansökan görs på Jordbruksverkets webbplats.

– Genom att förse sina nät med pingers bidrar svenska fiskare till att värna den hotade Östersjötumlaren. Samtidigt kan fisket fortsätta i de områden där tumlarna finns, så att vi kan få mer svenskfångad fisk på bordet, säger Andreas Mattisson, Jordbruksverket.

Mer information

Läs mer om stöd för att köpa in pingers på Jordbruksverkets webbplats

Läs mer om tumlare på Havs- och vattenmyndighetens webbplats

 

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Custombaits

Buster Jerk LTD 4 små rätter!

Succefärgerna Fyra Små Rätter Buster Jerk! Du köper dom här! Vill du veta mer om dessa gäddmagneter klickar du här!

You have Successfully Subscribed!