Annons

 i Mässor

Årets Sportfiskemässa 5-7 april på Elmia i Jönköping har samlat branschen i 125 montrar på hela 10 000 kvm utställningsyta. Det är fler utställare, mer att se och göra, fler prova-på-aktiviteter och mer varierade föreläsningar än någonsin. Nyheterna på utrustningssidan finns självklart representerade liksom många resmål för allt slags sportfiske både i Sverige och världen.

Visste du att närmare 3 miljoner svenskar ofta och gärna är helt bakom flötet? Det handlar förstås om sportfiske, det enskilt största fritidsintresset i Sverige. Ett intresse som omfattar alla åldrar och går från hobby till livsstil för allt fler. Nu väntar alla entusiaster på den nya säsongens första riktiga fiskeäventyr: Sportfiskemässan!

width=483

Men för en sportfiskare är det inte bara prylarna utan minst lika viktigt är ju själva mötet med andra som delar samma intresse, och möjligheten att vädra erfarenheter, idéer, ställa frågor, prova utrustning och lära sig mer. Sportfiskemässan kompletteras 2013 av flera nya specialiserade avdelningar som både visar och lär ut om olika tekniker, material, metoder och faktiskt rent hantverk som kan påverka hela fiskeupplevelsen! Här är några exempel:

 

 • De som binder sina egna flugor får sitt lystmäte tillgodosett på ”Flugbindargatan”. Ett 20-tal av världens förnämsta flugbindare visar upp sitt hantverk. Bland dessa finns flera svenskar!
 • Nyhet! Ställ dina trassligaste flugbindarfrågor om teknik, material, metoder m.m. i den speciella Clinic som kompletterar Flugbindagatan.
 • Flugfiskeskola. Här kan du få introduktion i kastteknik, eller tips till förbättringar av din teknik av erfarna flugfiskare.
 • Nyhet! Vill du lära dig att bygga ditt eget flugspö? Då är du välkommen till Mälardalens Canebyggare som visar hur man gör och vad man behöver. Tips och råd är gratis!
 • Nyhet! Hur kan ett bete se ut för att fiska effektivt? Nu kan du lära dig det mesta om detta av experterna på ”Betesgatan” som dessutom låter dig skapa ditt eget bete. Lycka till!
 • I ”Dragbassängen” demonstreras olika typer av drag och hur de rör sig i vatten för att attrahera fisken, vilken typ av drag som fiskar bäst för en viss art m.m.
 • De flesta spö- och rullnyheterna kan under kunnig ledning provas i någon av mässans kastbassänger.
 • Nyhet! ”Metetorget” visar i naturlika miljöer hur du fiskar på olika arter. Här får du lära dig det mesta om utrustningen, tillbehören, förberedelserna, tiderna och platserna för att bli en framgångsrik metespecialist!
 • Båtfisketorget visar de senaste högteknikutrustade sportfiskebåtarna. En del av båtarna går i insjöar andra kommer direkt från havet. Guider finns på plats och berättar om sina äventyr och erfarenheter ute till sjöss.
 • ”Sportfiskeskolan” för nybörjare vänder sig till ungdomar mellan 7-12 år som får lära sig grunderna för ett framgångsrikt sportfiske och hur man uppträder i naturen. Ett samarbete mellan Sportfiskarna och Sportfiskeakademin i Forshaga.
 • Nyhet! Se och lär dig mer många svenska sportfiskearter i Europas största mobila akvarium.
 • För den som tänker sig ett yrke inom sportfiske så finns bl.a. Sportfiskeakademin i Forshaga och informerar om sina olika utbildningar, t.ex. arbete i redskapshandeln, fiskeguide, fiske- och vattenvårdare, fisketurismföretagare m.m. 

Trendspaningar
Trendspaning 1 
Intresset för att lära sig fiska med fluga växer kraftigt, inte minst hos ungdomar från 12-13 år. Att binda sina egna flugor är också en självklarhet. Många kurser i kastteknik och flugbindning är fulbokade. Harrarna och rödingarna i Norrländska vatten kan dock känna sig lugna. Det är istället gädda som lockar, en fisk som finns överallt i hela landet och därmed gör flugfisket tillgängligt för allt fler. De allra flesta gäddor som fångas släpps omedelbart tillbaka – de största blir nog säkert fotograferade först!!! En som kan berätta mer om flugfiske är Mattias Drugge som träffas i Visions monter H:169. Mattias och Emma Lindgren ger flugfiskeintresserade tjejer kurser i kastteknik under mässdagarna, de gör också rena uppvisningar och delar med sig av sina bästa knep!

 

Trendspaning 2 
Predatorfisket (rovfisk som gädda, gös, abborre) växer nu snabbt. Det pelagiska vertikalfisket som metod lockar. En liten öppen båt, elmotor och ekolod är allt som behövs för att komma igång, förutom spö med multirulle, jiggar och massor av tålamod. Det går ut på att söka upp fisken (gös eller gädda vanligen), snabbt välja rätt jigg och sen gäller det att överlista fisken, hela förloppet följs via ekolodet. Låter det enkelt? Det är det inte men däremot rejält spännande! Man bör vara 2 personer.

 

Generellt finns en stor tillväxt av sportfiskare på ungdomssidan, både tjejer och killar, och det som för bara några år sedan sågs som litet töntigt är idag en livsstil för alltfler. En livsstil man numera är stolt över och gärna visar upp även i vardagen, t.ex. genom kläder, skor, kepsar osv. Men det är ”rätt märke” som gäller… Många lägger ner mycket tid på att bygga sina egna spön, beten osv. Allt för att höja sin fiskeupplevelse! Och kanske även statusen bland fiskekompisarna?  

 

De populäraste sportfiskefiskarna just nu är gädda, gös och abborre som mer eller mindre finns överallt. Ungdomarnas engagemang i miljöfrågor är ofta stort!!

 

Vill du veta mer så kontakta Klas Hagert, i CWC:s monter D:73.

 

Föreläsningar
När man behöver vila trötta fötter finns ett spännande och underhållande föreläsningsprogram att ta del av på scenen (hela programmet visa på: www.sportfiskemassan.se ). Här är några exempel:

 

 • Flugfiskaren Micke Åström berättar om fisket i vackra Funäsdalen där det simmar såväl storharrar som skygga öringar och rödingar.
 • Premiär på mässan för ett nytt enklare sätt att köpa fiskekort. Sportfiskarna informerar.
 • Den ultimata Gäddfilmen! Några unga sportfiskare gick ihop och filmade sina fiskeäventyr. De visar klipp ur filmen och berättar hur den kom till.
 • Storfiskaren och tusenkonstnären Emma Becker berättar om hur man tänker när man ska fiska abborre eller när man fajtas med 100-kilos fiskar i exotiska vatten.
 • Johan Klingberg (från Jönköping) ger vattentäta tips för hur du lyckas i Regnbågssjön!
 • Många kända sportfiskeprofiler finns på plats för att dela med sig av både tips och sina bästa fiskehistorier!

 

Miljöfrågor tar allt större plats 
En förutsättning för ett bra sportfiske är friska fiskar och friska vatten. Förutsättningarna ges inte enbart av EU, nationella politiska beslut eller regelverk. Som tur är finns det dessutom organisationer och enskilda personer i hela landet som arbetar aktivt både med lobbying men också rent faktiskt med fiske- och vattenvård. Under mässdagarna kan besökarna ta del av information om flera pågående och angelägna fiske- och vattenvårdsprojekt. Men inte minst få svar på frågan: finns det en framtid för sportfisket?  

 

 • Seminarie lördag 6 april: Vättern i fokus. Hur mår fisken i Vättern? Vilka fiske- och vattenvårdsinsatser behövs, vad görs och hur ser trenden ut. Harr, röding, öring, lax och gädda – den vackra Vättern är hem för många sportfiskearter. Du kan även ställa dina egna frågor till en expertpanel.
  • Sportfiskarna berättar om hur nya regler och intensivt fiskevårdsarbete givit stora framgångar för många hotade arter i Västerhavet.
  • Älvräddarna´s Christer Borg informerar om de senaste turerna med kraftindustrin.
  • Gäddfabriker för framtiden? Sportfiskarna´s Rovfiskeprojekt ger exempel på hur man arbetar med att få tillbaka gädda, abborre och andra hotade arter i Östersjön .
  • Laxen i östersjön. Många av bestånden ligger på gränsen till utrotning samtidigt som politikerna tillåter höga fiskekvoter. Glenn Douglas från Sportfiskarna svarar på frågan: är det för sent att rädda vildlaxen?

Fiskevårdsfonden
Sportfiskarnas Fiskevårdsfond delar varje år ut bidrag till olika typer av fiskevårdsprojekt. Det kan vara allt från renodlade fiske- och vattenvårdande åtgärder till kunskapsspridning och information om fiske- och vattenvård. Sportfiskemässan är den största sponsorn av Sportfiskarnas Fiskevårdsfond och en del av mässans entréavgifter går oavkortat till fonden.

 

Under Pressmötet, se separat inbjudan, offentliggörs vilket lokalt projekt som i år får motta stipendiet. Övriga projekt som får ta del av stödet presenteras på mässan lördagen den 6 april kl. 16.30.

 

Auktion för fiske- och vattenvård 
14.00 lördagen den 6 april blir det stor auktion på sportfiskeutrustning som skänkts av utställarna. Intäkterna går oavkortat till Älvräddarna och ”Sveriges vandrande fiskar”. En bra möjlighet att både fynda och stödja det fortsatta fiskevårdsarbetet. Träffa Älvräddarna i monter A:02

 

Fakta
Sportfiskemässan arrangeras av Artexis AB (Kistamässan) i samarbete med: Sportfiskarna, monter C:42,Sportfiskeakademin i Forshaga, monter D:60 och D:62, Sveriges Fisketurismföretagare, monter G:150, Spofa Spöfiske, har ingen egen monter.

Mässans öppettider: fredag 5 april och lördag 6 april, kl 9-18 och söndag 7 april, kl 10-16.

 

Sportfiskemässan arrangeras för nionde året, vartannat år på Kistamässan i Stockholm.


Pressackreditering
Pressackreditera dig på förhand via www.sportfiskemassan.se/Press/Pressackreditering. Det går även att ackreditera sig på plats, i Informationen på Elmia under mässans öppettider. I Informationen finns även pressmaterial från utställare samt arrangö

För ytterligare information om Sportfiskemässan, kontakta:
Agneta Brunell, projektledare Sportfiskemässan, agneta.brunell@artexis.se, 070-82 77 043
Marika Metsola Renström, pressansvarig Artexis, marika.renstrom@artexis.se, 08-506 650 35


Om Artexis
Artexis Nordic ingår i ett av Europas största mässbolag Artexis Group och arrangerar ett 20-tal egna mässor årligen i två av Sveriges ledande mötesplatser – Kistamässan och Malmömässan. Kistamässan, placerad i hjärtat av företagsexpansiva Kista Science City i Stockholm, har sedan starten 2008 etablerat sig som en modern mötesplats för mässor och externa evenemang med en anläggning om totalt 15 000 kvadratmeter. Nya Malmömässan i Hyllie i närheten av Malmö Arena, har en anläggning om 20 000 kvadratmeter och är i första hand avsedd för mässor och kongresser, men lämpar sig även för arrangemang som kräver större inomhusytor. Läs mer på www.artexis.se

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Custombaits

Buster Jerk LTD 4 små rätter!

Succefärgerna Fyra Små Rätter Buster Jerk! Du köper dom här! Vill du veta mer om dessa gäddmagneter klickar du här!

You have Successfully Subscribed!