Olika ”larm” om fiskars giftighet får ofta stort genomslag i media. Samtidigt finns det stora hälsomässiga fördelar med att äta fet fisk. En del forskningsresultat tyder dessutom på att nyttan med att äta Östersjöfisk överstiger riskerna för en stor del av befolkningen i Sverige. Sett över tid så har även halterna av de ämnen vi känner som miljögifter minskat i fisken.
– Om det går att finna fiske- och beredningsmetoder som minskar innehållet av dioxiner och andra föroreningar i lax och strömming bör vi givetvis göra vårt yttersta för att klarlägga detta eftersom det är en högvärdig födoresurs som kan fiskas på ett hållbart sätt, säger Magnus Karlsson, forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet.
Utvecklingen under senare år har emellertid varit att småskaligt kustfiske efter lax och strömming minskat i betydelse. Istället importerar vi alltmer fisk som antingen odlats eller fångats och beretts långt från Sverige, vilket innebär transporter och förbrukning av resurser.
För mer information, kontakta Magnus Karlsson tel. 08-598 56 403