Annons

 i Eko/Miljö

Uppemot 1000 högstadieelever över hela Sverige kartlägger just nu fisk-DNA. Det sker på initiativ av Nobelmuseets projekt Forskarhjälpen. Målet är att öka ungdomars intresse för forskning. Samtidigt får forskare vid Uppsala Universitet hjälp i sitt arbete. Som en del av projektet får också några lyckliga elever chansen att gå på Nobelprisutdelningen i Konserthuset. 

Elever från 25 skolor utspridda över hela Sverige deltar i Forskarhjälpens ”DNA-jakten”. Jakten genomförs i samarbete med professor Leif Andersson och Alvaro Martinez Barrio vid Institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi på Uppsala universitet. Forskarna vill bland annat få kunskap om hur många sorters sill och strömming det finns i Östersjön och Nordostatlanten och hur man kan bedriva fiske utan att utarma beståndet. Under sommarhalvåret fiskade eleverna själva in underlaget och nu har de med skräckblandad förtjusning undersökt sin fångst. Bland annat har de renat fisk-DNA och skickat in till Uppsala Universitet. Elevernas arbete kommer utgöra viktiga verktyg för forskarna i jakten på svaren på sina frågor.

Det här är fjärde omgången av Forskarhjälpen. Tidigare år har elever hjälpt forskare med att bland annat förbättra solceller och hitta bakterier för att utveckla ny antibiotika. Intresset är stort, över 100 ansökningar kom in till Nobelmuseet för att delta i Forskarhjälpen. 

Det finns många vinnare i det här projektet. Både lärare och elever säger att de lär sig mycket. Många elever uppskattar att arbeta med forskningsprojektet för att de får forska på riktigt. Samtidigt får forskarna värdefull hjälp med att samla in material och driva projektet framåt, säger Katarina Nordqvist, forskningschef på Nobelmuseet. 

I slutskedet av projektet presenterar eleverna sina resultat på egengjorda posters. En poster från varje skola väljs ut till att representera skolan i en tävling. Mellan 17-28 november pågår en öppen omröstning på Facebook om det bästa bidraget. De tre affischer som fått flest röster granskas sedan av en jury som korar vinnaren. I prispotten ligger ett tillskott till klasskassan och tre biljetter till Nobelprisutdelningen den 10 december. Vinnarna blir de yngsta deltagarna vid festligheterna i Konserthuset. För mer information kontakta:
Anna Johanna Lindqvist Forsberg, projektkoordinator Forskarhjälpen, 08-534 818 41
 anna.johanna.lindqvist.forsberg@nobelmuseum.se
Katarina Nordqvist, forskningschef Nobelmuseum, 070-671 18 32 
katarina.nordqvist@nobelmuseum.se

http://www.nobelmuseum.se/sv/forskarhjalpen

Om Forskarhjälpen och Nobelmuseet
Forskarhjälpen 2014 leds av Nobelmuseet i samarbete med Uppsala universitet och med finansiering från Stiftelsen för Strategisk Forskning. Nobelmuseet har uppdraget att långsiktigt värna Nobelprisets ställning genom att bedriva bl.a. musei-, informations-, och forskningsverksamhet med koppling till Nobelpriset. Nobelmuseets verksamhet innefattar bland annat utställningar, skolprogram, vandringsutställningar och ett forskningsbibliotek. För mer information besök www.nobelmuseum.se.

Om Nobelmuseet AB


På Nobelmuseet presenteras Nobelpristagarna och deras insatser, men även själva priset och Alfred Nobels arbete. Museets uppdrag är att vara framåtblickande, att fånga upp Nobelpristagarnas fortsatta arbete och den samtida forskningen inom Nobelprisrelaterade ämnesområden. Nobelmuseet är beläget i Börshuset i Gamla stan, Stockholm.

Besök gärna: http://www.nobelmuseum.se@NobelMuseum på Twitterwww.facebook.com/NobelMuseum.

Nobelmuseet®, Nobelpriset® och Nobelmedaljen är varumärken som tillhör Nobelstiftelsen.

Friskrivning: Nobelmuseet AB är varken direkt eller indirekt engagerat i nomineringen eller valet av Nobelpristagare. Dessa förfaranden är strängt konfidentiella och regleras av de institutioner som delar ut Nobelpriset.

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera