Annons

 i Eko/Miljö

EU-kommissionen föreslår nu högre laxkvoter än forskarna på internationella havsforskningsrådet, ICES, i sitt förslag till fångstkvoter för östersjölaxen 2014.

– Så länge övriga fiskenationer fortsätter med yrkesfisket till havs efter lax är fångstkvoten det viktigaste verktyget för att skydda Östersjöns svagaste laxälvar. Det här förslaget är mycket olyckligt. Många av de svagaste laxälvarna finns i Sverige så vi uppmanar nu landsbygdsministern Eskil Erlandsson att nu följa ICES råd och minska laxkvoten ytterligare kommenterar Stefan Nyström, Sportfiskarnas generalsekreterare.

Kommissionen säger idag i en pressrelease att deras förslag för en oförändrad kvot på 108 421 laxar för 2014 ”är i linje med vetenskapliga råd och att de föreslagna kvoterna skulle ligga på hållbara nivåer. Samtidigt har forskarna på ICES i sitt råd till kommissionen rekommenderat en minskning av laxkvoten med hela 28 % till 78 000 laxar.

Skillnaden mellan ICES råd och kommissionens råd beror på olika tolkningar av det faktiska fisketrycket, bland annat på omfattningen av det ej rapporterade laxfisket i framförallt Polen. Kommissionens påstående att deras förslag är i linje med vetenskapliga råd är därmed klart missvisande.

– Samtidigt som de större laxälvarna börja återhämta sig är det nödvändigt att följa forskarnas råd för att alla laxälvar ska kunna få livskraftiga bestånd. Vår linje här är tydlig: östersjölaxen är framförallt en svensk resurs som bäst utnyttjas via sportfiske avslutar Stefan Nyström.

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Custombaits

Buster Jerk LTD 4 små rätter!

Succefärgerna Fyra Små Rätter Buster Jerk! Du köper dom här! Vill du veta mer om dessa gäddmagneter klickar du här!

You have Successfully Subscribed!