Annons

 i Eko/Miljö

Gäddbeståndet i Östersjön minskar allt eftersom grunda våtmarker, där gäddorna lägger sina ägg under våren, blivit färre. I projektet Rädda Gädda bjuder Havsmiljöinstitutet in dig till att vara med och kartlägga översvämningar längs kusten. På så sätt kan du hjälpa oss att förstå var gäddorna leker och varför de minskar.

Gäddan är en vanlig fisk som är eftertraktade av både yrkes- och fritidsfiskare i Östersjön. För hundra år sedan fångades hundratals ton varje år. Nu uppgår fångsterna till knappt en tiondel av det. Ingen vet varför antalet gäddor minskat. Överfiske och vandringshinder kan bidra, men framförallt befaras utdikning av markerna spela en mycket viktigt roll. Gäddan går gärna upp och leker i grunda våtmarker innan den vandrar ut i havet igen och om dessa försvinner påverkas också gäddbeståndet.

För att förstå varför beståndet av gädda minskar lanserar Havsmiljöinstitutet tillsammans med Forum Östersjön och Sportfiskarna en kampanj där allmänheten bjuds in att inventera gäddans lekplatser – de grunda våtmarkerna.

– Vi vet inte idag hur många våtmarker som finns eller var de ligger, säger Jonas Nilsson, Havsmiljöinstitutets miljöanalytiker vid Linnéuniversitetet.

För att delta i projektet behövs en kamera och GPS, till exempel en modern mobiltelefon. Genom att ta en bild på en våtmark och ladda upp den till vår databas bidrar du enkelt med att kartlägga var våtmarkerna finns. Därmed kan forskarna bedöma hur gäddans möjligheter att fortplanta sig ser ut och om någon behöver göras för att de ska bli bättre.

– De flesta har en mobiltelefon med både inbyggd kamera och GPS. Om de som rör sig i skog och mark bidrar med information om var våtmarkerna finns ger det oss större möjlighet att tolka förutsättningarna för fler gäddor i Östersjön, säger Jonas Nilsson.

Mer information om Rädda Gädda finns på projekthemsidan http://www.raddagadda.se. Här hittar du också våtmarkskartan där du kan ladda upp dina bilder och så kan du få veta mer om livet som gädda.

Kontaktperson: Jonas Nilsson. E-post: jonas.nilsson@havsmiljoinstitutet.se. Telefon: 0480-447312.

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera