Annons

 i Eko/Miljö

Hur östersjölaxen ska förvaltas för att vara en uthållig resurs till både fritidsfiske, yrkesfiske och sportfiske är en stor utmaning. Frågan diskuterades av både H.M.K. Carl XVI Gustaf och landsbygdsminister Eskil Erlandsson på ett heldagsseminarium vid Mörrums Kronolaxfiske den 25 mars.

– Laxproduktionen idag är enligt våra forskare under älvarnas verkliga potential. Antalet vuxna lekfiskar som återvänder är få. Häri ligger givetvis en stor utmaning för hur vi ska förvalta östersjölaxen långsiktigt, säger H.M.K. Carl XVI Gustaf.

Östersjölaxen fiskas idag av både sportfiskare, yrkesfiskare och fritidsfiskare. Bara en bråkdel av de laxyngel som släpps ut från älvarna återvänder. Sportfisket och turismfisket vill se mer lax i älvarna, samtidigt som yrkesfisket måste få bedriva sin verksamhet. Hur laxen ska räcka till alla är en stor utmaning.

– Det är oerhört viktigt att vi tillsammans arbetar för ett miljömässigt hållbart fiske, och att alla fiskebestånd ska nyttjas hållbart genom långsiktiga fungerande förvaltningsplaner, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

Mörrums Kronolaxfiske är ett av Europas bästa fiskevatten och ett av landets fyra indexvatten. Här har det bedrivits forskning kring laxen och laxproduktion under lång tid. Sveaskog äger Mörrums Kronolaxfiske.

– Vi hoppas kunna hitta ett sätt där yrkesfisket och sportfisket i en framtid kan samexistera med hållbara fångstnivåer som bygger på forskning. Vi ser gärna fler laxar i Mörrum men vi inser att frågan är komplex. Om dagens seminarium blir starten på ett samtal mellan de olika intressena är vi nöjda, säger Per-Olof Wedin, vd Sveaskog.  

För mer information:

Anna Waxin, chef Naturupplevelser Sveaskog, tfn 063 – 55 15 22 (efter kl 15.00)
Esbjörn Wahlberg, pressansvarig Sveaskog, tfn 070 – 231 35 02 (efter kl 15.00)

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Custombaits

Buster Jerk LTD 4 små rätter!

Succefärgerna Fyra Små Rätter Buster Jerk! Du köper dom här! Vill du veta mer om dessa gäddmagneter klickar du här!

You have Successfully Subscribed!