Annons

 i Eko/Miljö

Sportfiskarna har nyligen yttrat sig om Fortums ansökan om en utbyggnad av kraftverket i Edeforsen i Ljusnan.

Bakrunden är att Fortum vill bygga ut kraftverket i Edeforsen så att det skulle kunna sluka 110 m3/s mot dagens 20 m3/s. Edeforsen ligger i en del av Ljusnan som har skydd som en nationalälvsträcka. I sin ansökan vill Fortum utföra biotopvård i en del av forsen och menar därför att deras förslag på utbyggnad har en positiv effekt på vattenmiljön.

– Vad gäller biotopvård så är det en cynisk inställning att kräva utbyggnad med 5,5 gånger vattenföringen för att lyfta ett finger vad gäller naturvården. Vi menar att deras förslag enbart kan godtas i de delarna som avser utrivning, kommenterar Axel Henckel, jurist på Sportfiskarna.

Bland de mest negativa åtgärder som finns i Fortums förslag är: uppförande av nya dammar som inte garanterar fiskvandring för alla i vattendraget förekommande arter, delar av forsen nedströms utskovsluckorna kommer att torrläggas vintertid, ett nytt kraftverk ska byggas som saknar skyddshänsyn mot nedströmsvandrande arter, samt torrläggning och grumling från arbetet med att uppföra och avlägsna fångdammar.

Läs Sportfiskarnas yttrande om Edeforsen här.

Mer info: Axel Henckel, 08-410 80 624, axel.henckel@sportfiskarna.se

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Custombaits

Buster Jerk LTD 4 små rätter!

Succefärgerna Fyra Små Rätter Buster Jerk! Du köper dom här! Vill du veta mer om dessa gäddmagneter klickar du här!

You have Successfully Subscribed!