Annons

 i Eko/Miljö

Länsstyrelsen i Blekinge har gett en yrkesfiskare tillstånd att fiska med så kallad Push-up fälla i Mörrumsåns mynningsområde. Ett beslut som nu överklagas av Sportfiskarna.

– Länsstyrelsens beslut är helt vansinnigt. Mörrums laxar och havsöringar är mycket skyddsvärda och har en nedåtgående trend. Tillståndet borde aldrig ha getts, säger Sportfiskarnas generalsekreterare Stefan Nyström.

Mörrumsåns lax- och havsöringbestånd är bland landets mest kända och skyddsvärda fiskbestånd. De är unika för sin höga medelvikt och snabba tillväxt och laxbeståndet är dessutom ett av mycket få kvarvarande sydliga bestånd i Östersjön. Bestånden har under senare år uppvisat en vikande trend. När Länsstyrelsen inte tog hänsyn till varken det stora skyddsvärdet hos åns laxar och havsöringar eller sportfisket och fisketurismen vid Mörrumsån gjorde man enligt Sportfiskarna fel.
– Enligt aktuell förordning borde inte tillstånd ha getts givet det stora skyddsvärde som finns. Vi är övertygade om att tillstånden kommer att rivas upp, säger Stefan Nyström.

Som ett led i strävandena att stärka Östersjöns lax- och havsöringbestånd har Sportfiskarna instiftat en fond för Östersjölaxens bevarande. Som ett viktigt steg i detta bevarandearbete har Sportfiskarna nyligen förvärvat fiskerätter för fiske med fasta redskap utanför Mörrumsåns mynning. Motsvarande har även Sveaskog gjort med andra fisken i samma område. Allt för att underlätta och främja lax- och öringvandringen in till Mörrumsån. Sveaskog har även skärpt restriktionerna för sportfisket i Mörrumsån så att det endast får fångas och behållas en lax eller öring per fiskande och dygn.

– Länsstyrelsens beslut är att motarbeta ansträngningarna för att säkra laxens framtid i Mörrumsån och därmed även säkra framtiden för den fisketurism som varje år generererar mer än 50 miljoner kronor till bygden. Vi tycker att beslutet är obegripligt och räknar med att länsstyrelsen tar till sig av kritiken, avslutar Stefan Nyström.

Läs Sportfiskarnas överklagan

Ytterligare information
Stefan Nyström, 08-410 80 631

Sportfiskarna är intresseorganisationen för alla sportfiskare. Vi slår vakt om allmänhetens tillgång till ett bra fiske och jobbar för friska fiskbestånd i friska vatten.

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Custombaits

Buster Jerk LTD 4 små rätter!

Succefärgerna Fyra Små Rätter Buster Jerk! Du köper dom här! Vill du veta mer om dessa gäddmagneter klickar du här!

You have Successfully Subscribed!