Annons

 i Eko/Miljö

Representanter från Sportfiskarna och projekt ”Låt vildlaxen vandra hem” har nyligen åter varit i Bryssel för att denna gång träffa EU-parlamentarikern Isabella Lövin och Sveriges ständiga representation vid Europeiska unionen.

– EU:s förvaltning av de olika fiskbestånden måste tillgodose sportfiskets framtida resursbehov och inte bara yrkesfiskets behov. Vi från sportfiskets sida måste ligga på för att ge rätt information och bevaka våra intressen, säger Glenn Douglas, Sportfiskarna.

På agendan fanns både EU:s förslag till en ny långsiktigt förvaltningsplan för östersjölax och reformen av den gemensamma fiskeripolitiken.

– Det är nödvändigt att EU förstår att lax är en ovanlig fiskart som kräver mycket större inflytande i förvaltningen från både sportfiskare och representanter för älvregionerna. Stödutsättning av laxsmolt i utbyggda älvar, smoltproduktion och ökad kontroll av tjuvfiske är andra viktiga ämnen,  avslutar Glenn Douglas.

Utöver laxplanen diskuterades även EU:s reform av den gemensamma fiskeripolitiken. Både reformen av den gemensamma fiskeripolitiken och den nya laxplanen behandlas nu av EU:s ministerråd där Sverige representeras av landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera