Annons

 i Eko/Miljö, Notiser

Puckellaxen – en ny inkräktare i våra svenska vattensystem! Puckellaxen kan innebära ett hot mot våra inhemska vattensystem, men just nu är vår kunskap om dess förekomst bristfällig. Det är där du som sportfiskare kommer in i bilden eftersom rapporteringen av puckellax är betydande för att se vidden av problematiken.

Sportfiskarna lyfte luren till en av landets främsta experter i ämnet, Tom Staveley på SLU, för att ta reda på mer om den långväga resenären.

Hur omfattande är problematiken kring puckellaxen?

– Problemet just nu är inte stort då vi endast har ett 70-tal rapporterade fiskar mellan 2017 och 2021. Men vi vet inte hur framtiden ser ut. Eftersom ökningen från 2017 till 2021 var så pass omfattande (56%) har vi anledning att åtminstone oroa oss. 2017 kom den första stora puckellaxvandringen vilket visade sig i skilda vattendrag på Atlantsidan. Norge hade flera hundra tusen rapporterade puckellaxar medan vi svenskar endast fick in 45 rapporter. För att nämna några andra länder så hade Island, Irland och Storbritannien några hundra rapporterade individer per land.

Sportfiskeprylar

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera