Annons
Rapportera fynd av puckellax i Halland! Puckellaxen är en främmande art i Sverige. Puckellaxar har en tvåårig livscykel och leker vartannat år, nästa lek förväntas nu i år. Länsstyrelsen uppmanar fiskare i länet att rapportera in eventuella fynd samt att avliva de puckellaxar som fiskas upp.
– Det är viktigt att vi får information om artens utbredning i länet genom att allmänheten rapporterar in sina fynd, säger Erika Axelsson, länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen i Hallands län…
Vad finns det för risker med puckellax?
Puckellaxen är en främmande art i Sverige. Den kan påverka våra vilda laxstammar negativt, bland annat genom att konkurrera om mat, lekområden och platser där ungarna växer upp. Det finns också en stor risk att puckellaxen bär på sjukdomar eller parasiter som kan drabba våra lokala fiskbestånd.
När kommer den till Halland?
Puckellaxen har en tvåårig livscykel och leker vartannat år. Nästa lekperiod förväntas ske under 2025. Till Halland kommer puckellaxen under sommaren, vanligtvis mellan juni och augusti. Leken startar i våra vattendrag i månadsskiftet augusti–september. Efter leken dör de vuxna puckellaxarna i vattendragen. Under senvintern eller tidig vår året därpå kryper ungarna upp ur gruset och lämnar snabbt vattendragen.
- Skicka ett mejl till halland@lansstyrelsen.se ange vart du påträffat fisken gärna med koordinater, längd och helst med bild.
- Rapportera till Sveriges lantbruksuniversitetet på www.slu.se/puckellax.
Länk till annan webbplats.
- Länsstyrelsen tar tacksamt emot fjällprover. Skrapa av fjäll mellan fettfena och ryggfena ovan sidolinjen och lägg i en plastpåse. Skicka till Länsstyrelsen i Hallands län 301 86 Halmstad.
- Hanen utvecklar en karaktäristisk knöl på ryggen inför leken.
- Svarta prickar på stjärten (syns även på puckellaxar i lekdräkt).
- Svart munhåla.
- En vuxen lekmogen puckellax är cirka 40–55 centimeter lång, men kan bli upp till 75 centimeter med en vikt på 5 kilo.
Puckellax sattes ut i floder som rinner ut i Vita havet och Barents hav under perioderna 1956–1978 och 1985–1999. Arten har sedan dess etablerat sig väl i floder från Ryssland i öster till Norge i väster. I Halland sågs puckellax för första gången 2017. Därefter har den också observerats 2019, 2021 och 2023.
Länsstyrelsen samarbetar sedan 2023 med Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i arbetet med puckellax. Samarbetet fortsätter både i år och under nästa år.
– Målet med samarbetet är att få en tydligare bild av artens utbredning i länet och kanske fastställa om vi har någon reproduktion i länet, men även följa utvecklingen över tid, säger Erika Axelsson på Länsstyrelsen i Hallands län.
Följ FishEco på Instagram här!