Annons

interfiske-daiwa-p
 i Eko/Miljö, Notiser

Regeringen vill förbjuda fiskesubventioner som bidrar till ett ohållbart fiske internationellt säger man nu i ett pressmeddelande. Den här frågan tänker man driva på världshandelsorganisationens ministerkonferens i Geneve.

Det lite märkliga är att regeringen själv subventionerar det på alla sätt förkastliga industrifisket efter sill och strömming i Östersjön. För att inte tala om att vi i modern tid kan konstatera att vi inte har livskraftiga bestånd av torsk i många av våra vatten, också ett offer för ett kraftigt överfiske i kombination med annan mänsklig påverkan…

//Jan O FishEco

 

Pressmeddelande – Den 12–15 juni 2022 äger Världshandelsorganisationens (WTO) tolfte ministerkonferens (MC12) rum i Genève. Mötet blir ett tillfälle för WTO:s medlemmar att se över hur det multilaterala världshandelssystemet fungerar idag, komma vidare i några av de pågående förhandlingarna och staka ut kursen för det framtida arbetet inom WTO.

En av Sveriges viktigaste prioriteringar under MC12 är att gå i mål med en överenskommelse om att förbjuda fiskesubventioner som bidrar till ett ohållbart fiske.

– Ett WTO-avtal som förbjuder skadliga fiskesubventioner är ett viktigt steg mot ett globalt hållbart fiske för framtida generationer. Hållbara fiskbestånd är också en avgörande del av havens ekosystem i kampen mot klimatförändringarna, säger utrikeshandelsminister Anna Hallberg, som representerar Sverige vid ministerkonferensen.

Sverige och EU driver också på för en modernisering av WTO, bl.a. för att stärka efterlevnaden av WTO-regelverket och återupprätta ett fungerande tvistlösningssystem. Sverige vill även underlätta för utvecklingsländer att delta fullt ut i världshandelssystemet.

– Sverige värnar en fri, rättvis och hållbar handel och står upp för ett handelssystem som är förutsägbart, regelbaserat och inkluderande. En modernisering av WTO är av stor vikt för att möta dagens utmaningar och för förtroendet för organisationen, säger Anna Hallberg.

Sveriges prioriteringar inför MC12 inkluderar:

  • En överenskommelse i de multilaterala förhandlingarna om förbud mot fiskesubventioner som bidrar till ohållbart fiske.
  • Att enas om en väg framåt för att reformera WTO.
  • Att enas om WTO:s svar på pandemin.
  • Stöd till den digitala omvandlingen genom en förlängning av tullförbud på elektroniska överföringar och en tydlig väg framåt mot moderniserade regler för e-handel.
  • Konkreta steg mot moderna regler om klimat och jämställdhet inom WTO.
  • En ministerdeklaration om handel och livsmedelsförsörjning samt beslut om arbetsprogram för fortsatta jordbruksförhandlingar efter MC12.

Presskontakt

Tobias Eke Vestergren
Pressekreterare hos utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor Anna Hallberg
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-042 21 84
e-post till Tobias Eke Vestergren
Sportfiskeprylar
Sportfiskeprylar

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera