Annons

 i Salt/Hav

Havets fiskarter har blivit allt mer populära att rikta sitt fiske efter. Här simmar både stort och smått, i alla upptänkliga färger och former.

En av de mindre arterna, som registrerats relativt flitigt i Sportfiskarnas Storfiskregister i år är brunsnultran (även kallad brungylta). Latinska namnet lyder Acantholabrus palloni på denna lilla fiskart som till hör läppfiskartna och lever relativt djupt, ofta ner mot 100 meter. Maxstorlek ligger på runt 30 centimeter.

– Den första att överträffa rekordet var Anders Dahlén från Ljungskile.Under en fisketur vid Svaberget väst om Smögen den 17 juli fångade han en brunsnultra vägandes 296 gram, med en längd om 29 centimeter. Betet var räka och metoden bottenmete på 26 meters djup, informerar Sportfiskarnas storfiskregistrerare Nicka Hellenberg. 


Rekordet skulle dock inte stå sig så länge. Den 22 augusti begav sig kände storfiskaren Sten-Sture Jönsson från Huskvarna ut på vattnen nordväst om Ramsvik och gav sig i kast med att hitta några brunsnultror av acceptabel storlek. 45 meter ner, även i detta fall på en räkagnad krok, lurade han en fisk som var 28,5 centimeter lång, vägandes prick 300 gram.

– Båda fiskarna har fångats under korrekta former, samt vägts på kontrollerade butiksvågar. Sten-Sture Jönsson är därmed nuvarande rekordhållare för brunsnultra, avslutar Nicka Hellenberg.

Sportfiskarna gratulerar de båda rekordmännen!

Mer informationNicka Hellenberg, Sportfiskarnas rekord- och storfiskregistrerare,nicka.hellenberg@sportfiskarna.se

Aktuell rekordlista för både söt- och saltvatten finns påwww.sportfiskarna.seunder Storfiskregistret. Storfiskregistret fylls ständigt på med nya kontrollerade storfångster och innehåller mer än 31 000 olika fiskar av alla tänkbara arter från Sverige.

Sportfiskarna slår vakt om allas tillgång till ett bra fiske och arbetar för friska fiskbestånd i friska vatten. Sportfiske är en av Sveriges viktigaste fritidsaktiviteter med två miljoner utövare som varje år lägger mer än fem miljarder kronor på sitt fiske.

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Custombaits

Buster Jerk LTD 4 små rätter!

Succefärgerna Fyra Små Rätter Buster Jerk! Du köper dom här! Vill du veta mer om dessa gäddmagneter klickar du här!

You have Successfully Subscribed!