Annons

 i Eko/Miljö

Prognosen vid SLU Aquas fiskeriförsöksstation i Älvkarleby visar att laxsjukdomen M74 i år förekommer på 58 % av laxkullarna i Dalälven. Detta är de högsta siffrorna sedan slutet av 1990-talet och betydligt högre än förra året då 39 % av laxen drabbades.

Förekomsten av M74 varierar mellan älvar och är i år mer än dubbelt så hög i Dalälven jämfört med t.ex. Luleälven men även i andra älvar ses en tydlig ökning av M74 i år. Vad ökningen beror på och varför Dalälven är mer drabbad är okänd.

Det är mycket ovanligt att öring drabbas av M74 men i år visar prognosen att också 4 % av öringen är drabbad i Dalälven.

Detta är siffror på avkomman från vildfångad fisk i kompensationsodlingar, men även den vilda fisken förväntas vara drabbad i motsvarande grad. I naturen är det dock svårt att studera M74, och även att behandla den.

Laxsjukdomen M 74 beror på brist av b-vitaminet tiamin som gör att yngel dör efter bara några dagar. I odling behandlas ynglen med tiaminbad och utvecklas då normalt, utan behandling är dödligheten 100 %.

Studien har utförts av fiskeribiolog Hans Börjesson, på uppdrag av Institutionen för akvatiska resurser vid SLU (SLU Aqua).

Kontakt:

Ann-Britt Florin, forskare
Institutionen för akvatiska resurser, SLU
ann-britt.florin@slu.se, 010-478 41 22

SLU:s vision: SLU är ett universitet i världsklass inom livs- och miljövetenskaper.

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med på vårt nyhetsbrev och få senaste nytt från oss på +FishEco.

Prenumerera nu »

You have Successfully Subscribed!