Annons

interfiske-daiwa-p
 i Eko/Miljö

Planering av dykningar och draggningar efter spökgarn inom det stora EU-projektet MARELITT Baltic är i full gång. Den 1 december samlas intressenter från hela östersjöregionen på en internationell konferens i Malmö.

Förlorade och borttappade fiskeredskap i Östersjön, så kallat spökfiske, är ett stort problem som kan ge förödande konsekvenser. Många av de förlorade fiskeredskapen sjunker till botten, fastnar på vrak eller flyter runt i havet och utgör en livsfarlig fälla för fiskar, marina däggdjur och fåglar som kan fastna i näten. Nu skall MARELITT Baltic öka transparensen och förståelsen över detta problem. Man kommer bl. a. ta fram en karta över områden där spökgarn förekommer men också hitta effektiva sätt att minska problemet i framtiden.

– Våra viktigaste målsättningar är att öka förståelsen om problemet och därigenom engagemanget att agera. Vi kommer även att ta fram och demonstrera i praktiken fungerande arbetsmetoder som kan lösa problemet i östersjöregionen. Idag är det endast 5 av 9 östersjöstater som aktivt arbetar med spökfiskeproblemet, säger Vesa Tschernij som leder det internationella projektet från Marint centrum i Simrishamn.

I projektet ska under 2 år ett antal dykningar och draggningar efter spökgarn i utvalda områden genomföras. Dessa erfarenheter sammanfattas senare i en handbok med information om hur bärgningar av spökgarn bäst görs vid olika typer av bottnar och vrak. Man kommer även titta på hur spökgarnen hanteras i hamnarna på bästa sätt så att de sedan kan återvinnas eller återanvändas.

– Det ska bli roligt och spännande att komma i gång med dyken och draggningarna efter spökgarn. MARELITT Baltic är ett internationellt EU-projekt med många partners, och vi kommer att kunna bärga och återvinna många spökgarn och samtidigt lära oss mycket, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Senare i höst bjuder MARELITT Baltic projektet till en internationell konferens i Malmö där partners, fiskeorganisationer, ideella organisationer, myndigheter och beslutsfattare diskuterar problemet med spökgarn under en hel dag.

Välkomna att bevaka konferensen den 1 december på Hotell Savoy i Malmö.

 

För mer information:
Vesa Tschernij, projektledare, Marint centrum, Simrishamn, tfn 0414-819166

Johanna Ragnartz, vd, Håll Sverige Rent, tfn 076-941 01 89

 

FAKTA
MARELITT Baltic är ett EU-finansierat projekt med syfte att kartlägga problematiken och minska antalet förlorade fiskeredskap i Östersjön. Marint centrum, Simrishamns kommun leder det treåriga projektet där förutom Håll Sverige Rent även WWF Tyskland, WWF Polen och Keep the Estonian Sea Tidy är partners. Projektets budget är 35 miljoner kronor där 75 procent finansieras av EU (INTERREG Östersjö program). Havs- och vattenmyndigheten medfinansierar projektet med 25 procent genom havsmiljöanslag.

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Twitter

Instagram

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med på vårt nyhetsbrev och få senaste nytt från oss på +FishEco.

Prenumerera nu »

You have Successfully Subscribed!