Annons

 i Eko/Miljö

Coalition Clean Baltic och de svenska äventyrarna Måns Kämpe och Sören Kjellkvist har nöjet att presentera uppstarten av ett samarbete för att rädda Östersjöns utrotningshotade val, östersjötumlaren.

Måns och Sören kommer under vintern 2021-22 att ro över Atlanten, från Portugal till Västindien, en resa på ungefär 6000 kilometer som kommer att ta cirka 3 månader.

width=460

Under rodden kommer Måns och Sören att skriva dagliga rapporter (på både svenska och engelska), med uppdateringar om rodden samt fakta och information om östersjötumlaren. Målet är att öka medvetenheten om östersjötumlaren, som nu består av mindre än 500 individer och är nära att utrotas, på grund av bifångst, föroreningar samt undervattensbuller.

Som en förberedelse för det stora äventyret kommer Sören och Måns att ro från Stockholm till Visby under Almedalsveckan i början av Juli, och där tillsammans med Coalition Clean Baltic informera, skapa opinion och samla namnunderskrifter för att öka medvetenheten och skapa ett tryck för de akuta åtgärder som behövs för att rädda och skydda denna valpopulation.

“Både Sören och jag är djupt engagerade för livet i haven, och vi känner båda att det är fruktansvärt att den enda val som lever i Östersjön är nära att utrotas. Vi vill berätta och debattera, och tillägnar vårt äventyr den viktiga frågan om att rädda östersjötumlaren. CCB hjälper oss med utbildningsmaterial och den vetenskapliga expertis som behövs för att göra verklig skillnad,  sade Måns Kämpe.

Ida Carlén, expert hos Coalition Clean Baltic, lade till: “Vi arbetar för att åstadkomma de förändringar som behövs för östersjötumlaren ska kunna överleva och stabiliseras, och samarbetet med Måns och Sören ger oss chansen att få ut frågan i media och till en bredare publik. Många människor känner inte ens till att det finns en val-art i Östersjön, och att den är så nära att utrotas.”

Vi vill bevara den biologiska mångfalden i Östersjön, och akuta åtgärder kan fortfarande hindra utrotningen och rädda östersjötumlaren.

width=460

Sören Kjellkvist

Ambassadör för Bergans of Norway och 24Hour Meals
Medgrundare till välgörenhetssatsningen Äventyrliga Dagen
Djupvretenvägen 6
741 44 Knivsta

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera